Kerry pripustil možnosť amerických leteckých zásahov v Iraku, Londýn zakáže ISIL

NETKY.SK • 16 Jún 2014, 16:29 • 2 min
Kerry pripustil možnosť amerických leteckých zásahov v Iraku, Londýn zakáže ISIL

WASHINGTON/LONDÝN - Americký minister zahraničných vecí John Kerry dnes povedal, že USA zvažujú letecké útoky, ktorými by pomohli irackej vláde poraziť islamistické povstanie v krajine a tiež prípadné rokovania so susedným Iránom.

slovakia

left justify in out

V rozhovore pre server Yahoo! News, Kerry odpovedal na otázku o možnosti leteckých útokov: "Nie sú celou odpoveďou, ale môžu byť jednou z možností, ktoré sú dôležité," citovala ho agentúra Reuters.
     

"Keď ľudia vraždia a zabíjajú pri takýchto masových masakrách, musíte to zastaviť. A urobíte, čo treba, ak to je potrebné zastaviť, či už zo vzduchu alebo inak," dodal.
     

Kerry tiež povedal, že USA sú "otvorené diskusiám" s Iránom o tom, ako pomôcť irackej šiitskej vláde v boji so suitským islamským povstaním.
     

Britské ministerstvo vnútra dnes zverejnilo návrh zákazu činnosti irackej sunnitskej povstaleckej organizácie Islamský štát v Iraku a Levante (ISIL) v Spojenom kráľovstve. Britský parlament sa ním bude zaoberať vo štvrtok a zákaz by mal nadobudnúť platnosť v piatok, uviedol Reuters.
     

Zákaz vychádza z britského zákona o terorizme a na jeho základe bude v Británii trestným činom patriť k ISIL alebo organizovať ich stretnutia alebo chodiť oblečený tak, že to naznačuje podporu tejto organizácie.
     

ISIL, ktorá vedie silnú ofenzívu v severnom Iraku, sa usiluje vytvoriť kalifát na severe Sýrie a Iraku. Bojuje proti irackej vláde, podporovanej Iránom. Považuje totiž všetkých šiitov za kacírov, ktorí si zaslúžia smrť a vychvaľuje sa, že zmasakroval stovky irackých vojakov, ktorí sa bojovníkom ISIL minulý týždeň vzdali.

     

Británia na základe zákona o terorizme z roku 2000 zakázala vyše 55 zoskupení, ktoré považuje za medzinárodné teroristické organizácie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies