Kerry pricestoval do Kene na rokovania o bezpečnostnej situácii na východe Afriky

NETKY.SK • 22 August 2016, 07:26 • 2 min
Kerry pricestoval do Kene na rokovania o bezpečnostnej situácii na východe Afriky

NAIROBI - Americký minister zahraničných vecí John Kerry pricestoval v nedeľu na oficiálnu návštevu Kene. Predmetom jeho rokovaní s kenskými predstaviteľmi bude regionálna bezpečnosť a extrémizmus v oblasti východnej Afriky. Informovala o tom agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Kerryho na nairobskom medzinárodnom letisku privítala kenská ministerka zahraničných vecí Amina Mohamedová. Hovorca kenského prezidenta Uhurua Kenyattu už predtým avizoval, že Kerry bude s Kenyattom rokovať o regionálnej bezpečnosti a stabilite.

 

Hovorca tiež uviedol, že predmetom rokovaní oboch štátnikov budú najmä aktuálne zahraničnopolitické otázky vrátane stabilizácie nepriaznivej bezpečnostnej situácie v Južnom Sudáne, ako aj najnovší vývoj udalostí v Burundi a Somálsku.

 

Somálsko si v septembri zvolí nový parlament a v októbri sa tam budú konať prezidentské voľby. V krajine navyše pôsobí islamistické hnutie aš-Šabáb napojené na teroristickú sieť al-Káida.

 

V Burundi vládne napätie od apríla minulého roka, keď sa tamojší prezident Pierre Nkurunziza rozhodol uchádzať sa po tretí raz o úrad najvyššieho predstaviteľa štátu. To vyústilo do potlačeného pokusu o vojenský prevrat i následných pouličných protestov. Nkurunziza vo voľbách nakoniec zvíťazil, ale jeho oponenti tvrdia, že sa tak stalo protiprávne, pretože podľa ústavy už nemal právo kandidovať.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies