Kerry pricestoval do Kábulu, chce vyriešiť volebný spor

NETKY.SK • 11 Júl 2014, 08:54 • 2 min
Kerry pricestoval do Kábulu, chce vyriešiť volebný spor

KÁBUL - Americký minister zahraničia John Kerry pricestoval na návštevu Afganistanu, kde chce pomôcť vyriešiť spory okolo výsledkov prezidentských volieb.

slovakia

left justify in out

Počas svojho pobytu sa stretne s oboma rozhádanými kandidátmi, Ašrafom Ghaním a Abdulláhom Abdulláhom, ako aj prezidentom Hámidom Karzajom, informovalo ministerstvo zahraničia vo Washingtone. Spojené štáty nepodporujú žiadneho konkrétneho kandidáta, zasadzujú sa však za "vierohodný a transparentný" volebný proces, píše sa vo vyhlásení. Kerry už vopred varoval pre uzurpovaním moci v reakcii na správy, že Abdulláh plánuje "paralelnú vládu". Zároveň vyjadril nádej, že spor sa podarí vyriešiť. "Toto je veľmi, veľmi rozhodujúca chvíľa pre Afganistan," zdôraznil. 

 

Bývalý afganský minister financií Ghaní v druhom kole prezidentských volieb zo 14. júna porazil víťaza aprílového prvého kola, exministra zahraničných vecí Abdulláha. Podľa predbežných výsledkov získal ekonóm paštúnskej národnosti 56,44 percenta hlasov, čo však nemusí zodpovedať konečným číslam. Tie by mali oznámiť až 22. júla, pričom Ghaního súper pochádzajúci z paštúnsko-tadžickej rodiny požaduje, aby najskôr volebné orgány preverili tvrdenia o rozsiahlych manipuláciách a oddelili skutočné od podvodných hlasov. Na podvodoch v prospech Ghaního sa podľa neho podieľal i úradujúci prezident Karzaj, ktorý sa o znovuzvolenie uchádzať nemohol. Zahraniční pozorovatelia sa vyjadrili, že podvody zaznamenali na oboch stranách. 

 

Vzájomné obviňovanie a spochybňovanie výsledkov by mohlo ešte viac rozdeliť Afganistan, ktorý sa na voľby pripravoval ako na prvý demokratický prenos moci v jeho dejinách poznačených vojnami.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies