Kerry pricestoval do Egypta na rozhovory s novým prezidentom Sísím

NETKY.SK • 22 Jún 2014, 11:52 • 2 min
Kerry pricestoval do Egypta na rozhovory s novým prezidentom Sísím

KÁHIRA - Americký minister zahraničných vecí John Kerry pricestoval dnes do Káhiry na rozhovory s novým egyptským prezidentom Abdalom Fattáhom Sísím. Témami by mali byť zásah proti Moslimskému bratstvu a hrozba, ktorú pre Blízky východ predstavuje konflikt v Iraku, informovala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Kerry je najvyššie postaveným predstaviteľom USA, ktorý navštívil Egypt, odkedy Sísí - bývalý armádny veliteľ, ktorý vlani zosadil islamistického prezidenta Muhammada Mursího - zvíťazil v májových prezidentských voľbách.
      

Návštevy prišla deň po tom, ako egyptský súd potvrdil rozsudky smrti voči 183 členom Mursího Moslimského bratstva vrátane vodcu hnutia Muhammada Badího. Na hromadnom procese boli obžalovaní v prípade násilností, pri ktorých zahynul policajt.
      

Spojené štáty uviedli, že chcú spolupracovať so Sísího vládou, vyjadrili však tiež znepokojenie nad porušovaním ľudských práv a obmedzeniami slobody prejavu v Egypte.
      

Kerry chce na stretnutí so Sísím okrem iného naliehať na prepustenie väznených novinárov a bude hovoriť o znepokojení nad hromadnými procesmi a trestami smrti, uviedol predstaviteľ amerického ministerstva zahraničných vecí počas letu do Káhiry. USA sa podľa neho nedomnievajú, že Moslimské bratstvo je pre Egypt bezpečnostnou hrozbou, a nemajú informácie dokazujúce jeho spojenie s teroristickými skupinami.
      

Kerryho návšteva je súčasťou jeho cesty po krajinách Blízkeho východu a Európy. Prezident USA Barack Obama v piatok uviedol, že Kerryho vyšle do regiónu na rozhovory o konflikte v Iraku.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies