Kerry presviedča Kurdov, aby podporovali centrálnu vládu

NETKY.SK • 24 Jún 2014, 16:40 • 2 min
Kerry presviedča Kurdov, aby podporovali centrálnu vládu

ARBÍL - Americký minister zahraničia John Kerry vyzval v stredu lídrov irackého autonómneho kurdského regiónu, aby v boji proti sunnitským povstalcom zo skupiny Islamský štát v Iraku a Levante (ISIL) podporovali centrálnu vládu a nedovolili rozpad krajiny.

slovakia

left justify in out

Kerry pricestoval do kurdskej oblasti po návšteve Bagdadu, kde irackej vláde sľúbil "intenzívnu" pomoc USA v boji proti fundamentalistom, ktorí obsadili už veľké časti severného Iraku. "Čelíme novej realite," povedal na úvod stretnutia s Kerrym kurdský prezident Massúd Barzání, ktorý irackého premiéra Núrího al-Málikího viní zo zodpovednosti za súčasné násilie pre jeho nesprávnu politiku voči náboženským a etnickým skupinám. Irak je podľa Barzáního na pokraji rozpadu, ktorému sa bude dať "len ťažko zabrániť". Kerry chce Kurdov presvedčiť, aby tieto snahy nevzdali a aby podporili novú centrálnu vládu.

 

Al-Málikí Kerrymu sľúbil, že tvorbu novej vlády odštartuje do 1. júla a že jej členmi bude viac Kurdov a sunnitov, ktorí sa sťažujú na diskrimináciu. Šiitskú al-Málikího vládu totiž mnohí vinia zo súčasného násilia, ku ktorému sa pridali aj mnohí umiernení sunniti. "Chceli by sme, aby mal Irak vládu, ktorá bude ochotná zdieľať moc," vyhlásil Kerry. Irak ešte po aprílových parlamentných voľbách stále nemá novú vládu. Blok al-Málikího Právny štát v nich získal najviac kresiel, nezabezpečil si však väčšinu a bude musieť vytvoriť koalíciu. Podľa zdrojov z irackej vlády Spojené štáty už dali najavo, že "nebudú namietať, ak sa al-Málikí rozhodne vzdať moci".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies