Kerry prekonal Clintonovej rekord v počte precestovaných kilometrov

NETKY.SK • 8 December 2015, 07:20 • 2 min
Kerry prekonal Clintonovej rekord v počte precestovaných kilometrov

WASHINGTON - Americký minister zahraničných vecí John Kerry prelomil rekord svojej predchodkyne Hillary Clintonovej v počte precestovaných kilometrov, ako aj v počte hodín strávených na palube vládneho špeciálu na poste šéfa diplomacie USA.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom dnes webová stránka amerického rezortu zahraničných vecí. Keďže však má Kerry pred sebou ešte rok vo funkcii, pravdepodobne prekoná takmer všetky cestovné rekordy americkej diplomacie, píše agentúra AP.
Kerry počas svojej poslednej týždňovej cesty do Európy, ktorá sa skončila 4. decembra, dosiahol bilanciu 1.541.340 kilometrov, zatiaľ čo Clintonová počas štyroch rokov vo funkcii precestovala 1.539.713 kilometrov. Kerry prišiel domov v piatok a v nedeľu v noci opäť odletel do Európy.


Kerry zároveň prekonal rekord celkového času stráveného vo vzduchu - 2088 hodín, teda 87 dní. Clintonová ako ministerka zahraničných vecí (2009-13) nalietala 2084 hodín, teda 86,8 dňa.


Kerry, ktorého tento rok postihla zlomenina nohy, však stále stráca na Clintonovú v počte navštívených krajín. Kým Kerry ich dosiaľ vo funkcii šéfa diplomacie USA navštívil iba 77, Clintonová má na konte 112 štátov. Kerryho pravidelnými destináciami sú najmä Paríž, Londýn, Ženeva, Jeruzalem a Ammán.


Za normálnych okolností by mal Kerry takmer určite prekonať rekord Condoleezzy Riceovej (2005-09), ktorá ako ministerka zahraničných vecí Spojených štátov prekonala na palube vládneho špeciálu 1.705.905 kilometrov. Kerry by mal tento rekord pokoriť už začiatkom budúceho roka.


Americké ministerstvo zahraničných vecí na svojej webovej stránke aktualizuje cestovné údaje po dokončení každej ministerskej cesty, pripomína AP. John Kerry nastúpil do úradu 1. februára 2013 ako člen kabinetu prezidenta Baracka Obamu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies