Kerry: Postup Islamského štátu sa podarilo zastaviť

NETKY.SK • 22 Január 2015, 19:22 • 2 min
Kerry: Postup Islamského štátu sa podarilo zastaviť

LONDÝN - Medzinárodnej koalícii sa podarilo zastaviť postup extrémistickej organizácie Islamský štát (IS) v Iraku, a v niektorých prípadoch ju aj zatlačiť na ústup.

slovakia

left justify in out

Uviedol to dnes v Londýne šéf americkej diplomacie John Kerry po skončení stretnutia predstaviteľov koalície. 
     

"V ostatných mesiacoch sme konečne boli svedkami, zastavenia postupu (IS) v Iraku, a v niektorých prípadoch aj jeho zatlačenia," povedal Kerry, ktorého citovala agentúra Reuters. 
     

Iracké pozemné sily, ktoré podporilo takmer 2000 koaličných náletov, už podľa Kerryho získali späť územie s rozlohou 700 kilometrov štvorcových. Počas bojov prišli o život tisíce ozbrojencov IS a zhruba polovica jeho vedúcich predstaviteľov. 
     

Americký minister však zdôraznil, že medzinárodná koalícia musí vyvinúť väčšie úsilie, aby zastavila prísun financií a nových bojovníkov pre IS, ako aj globálne šírenie jeho propagandy. 
     

Šéf Štátneho departmentu súčasne prisľúbil, že iracká armáda už vo veľmi blízkej budúcnosti dostane veľké množstvo útočných pušiek americkej výroby typu M16. 
     

Na londýnskej konferencii sa okrem Kerryho zúčastnil aj iracký premiér Hajdar Abádí a predstavitelia ďalších 21 členských krajín koalície. 
     

Predseda irackej vlády v Londýne varoval, že pokles svetových cien ropy môže mať katastrofálny vplyv na ekonomiku Iraku, a tým aj na jeho schopnosť čeliť radikálom z Islamskému štátu. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona