Kerry: Pomoc USA Iraku bude intenzívna a dlhodobá

NETKY.SK • 24 Jún 2014, 07:08 • 2 min
Kerry: Pomoc USA Iraku bude intenzívna a dlhodobá

BAGDAD - Americký minister zahraničia John Kerry sľúbil v pondelok Iraku "intenzívnu a dlhodobú pomoc", vyhlásil však, že krajina uspeje v boji proti sunnitským militantom, len ak sa zjednotí. Kerry sa počas návštevy Bagdadu stretol s irackým premiérom Núrím al-Málikím aj s ministrom zahraničia Hušjárom Zibárím.

slovakia

left justify in out

"Naša podpora bude intenzívna a dlhodobá. Bude však efektívna, len ak irackí lídri prijmú urýchlené kroky na zjednotenie krajiny," povedal šéf americkej diplomacie novinárom. Al-Málikí Kerrymu sľúbil, že tvorbu novej vlády odštartuje do 1. júla a že jej členmi bude viac Kurdov a sunnitov, ktorí sa sťažujú na diskrimináciu. Šiitskú al-Málikího vládu totiž mnohí vinia zo súčasného násilia, ku ktorému sa pridali aj mnohí umiernení sunniti. "Chceli by sme, aby mal Irak vládu, ktorá bude ochotná zdieľať moc," vyhlásil Kerry ešte pred odchodom do Iraku.

 

Irak ešte po aprílových parlamentných voľbách stále nemá novú vládu. Blok al-Málikího Právny štát v nich získal najviac kresiel, nezabezpečil si však väčšinu a bude musieť vytvoriť koalíciu. Podľa zdrojov z irackej vlády Spojené štáty už dali najavo, že "nebudú namietať, ak sa al-Málikí rozhodne vzdať moci". 

 

Podľa nových správ sunnitskí militanti z ozbrojenej skupiny Islamský štát v Iraku a Levante (ISIL) dobyli už hraničný priechod medzi Jordánskom a západným Irakom. Ozbrojenci pritom kontrolujú už tri hraničné prechody v irackej najľudnatejšej provincii Anbar vrátane sýrskych. Niektoré zdroje hovoria o tom, že separatisti majú pod kontrolou až 90 percent územia Anbaru vrátane miest Mósul a Tikrít. "Irak čelí existenčnej hrozbe a irackí lídri musia túto hrozbu odraziť s urgenciou, ktorú si táto situácia vyžaduje. Budúcnosť Iraku závisí na rozhodnutiach, ktoré urobia v nasledujúcich dňoch a týždňoch," zdôraznil Kerry. Americký prezident Barack Obama poslal do Iraku 300 vojenských poradcov, ktorí sa budú podieľať na koordinácii operácií proti islamistom. Žiadosti Iraku o letecké útoky zatiaľ USA nevyhoveli, túto možnosť však nevylúčili.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona