Kerry: Pomoc sýrskym Kurdom neznamená zmenu americkej politiky

NETKY.SK • 20 Október 2014, 14:06 • 2 min
Kerry: Pomoc sýrskym Kurdom neznamená zmenu americkej politiky

JAKARTA - Šéf diplomacie USA John Kerry dnes zdôraznil, že rozhodnutie poskytnúť dodávky zbraní Kurdom bojujúcim v Sýrii voči islamistom neznamená zmenu americkej politiky USA voči Turecku.

slovakia

left justify in out

"Hovorili sme s tureckými činiteľmi - hovoril som ja aj prezident (Barack Obama), aby sme veľmi jasne deklarovali, že nejde o zmenu politiky Spojených štátov," povedal počas návštevu Indonézie Kerry, ktorého citovala agentúra Reuters.

 

Rozhodnutie o dodávkach zbraní pre kurdských bojovníkov v Sýrii bolo prijaté vzhľadom na kritickú situáciu v meste Kobané neďaleko tureckých hraníc, ktoré sa usilujú dobyť extrémisti z organizácie Islamský štát (IS), uviedol minister. 

 

Za týchto okolností by bolo podľa Kerryho nezodpovedné a morálne ťažko obhájiteľné, ak by Spojené štáty nepodporili kurdských obrancov Kobané v ich "hrdinskom" boji proti IS. 

 

Ankara považuje kurdských bojovníkov v Sýrii za predĺženú ruku Strany kurdských pracujúcich (PKK), ktorá už 30 rokov vedie na území Turecka ozbrojené povstanie a je považovaná za teroristickú skupinu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona