Kerry pokračuje vo svojom ázijskom turné

NETKY.SK • 16 Február 2014, 14:06 • 2 min
Kerry pokračuje vo svojom ázijskom turné

JAKARTA - Americký minister zahraničných vecí John Kerry sa dnes vyjadril, že klimatické zmeny môžu byť najhoršou "zbraňou hromadného ničenia" a vyzval na konanie v celosvetovom rámci.

slovakia

left justify in out

Kerry, ktorý je na návšteve Indonézie, prirovnal ľudí - popierajúcich pôsobenie klimatických zmien - k tým, ktorí tvrdia, že Zem je rovnou doskou.

V prejave k indonézskym študentom, občianskym lídrom a vládnym predstaviteľom v americkom centre v Jakarte kritizoval Kerry klimatických skeptikov i diletantských vedcov, ktorí brzdia opatrenia potrebné na zníženie emisií.

Kerry pricestoval do Indonézie po návšteve Číny, kde mu predstavitelia Pekingu prisľúbili, že budú vyvíjať väčší tlak na Severnú Kóreu, aby sa vrátila k šesťstranným rokovaniam o svojom jadrovom programe.

Pred odchodom z Pekingu sa minister zahraničných vecí USA stretol so štyrmi čínskymi blogermi, ktorí sa sťažovali na obmedzenia a blokádu na čínskom internete. Kerry vyzval na väčšiu slobodu na čínskom internete a vyjadril presvedčenie, že by to posilnilo aj čínske hospodárstvo, uviedla tlačová agentúra DPA.

Blogeri však vytkli i americkým firmám, že svojou technikou pomáhajú čínskym úradom pri cenzúre internetu a sociálnych sietí. Kerry povedal, že sa týmito pripomienkami budú zaoberať.

V poradí už piatu návštevu Ázie od nástupu do úradu začal Kerry v Južnej Kórei. Po návšteve Číny a Indonézie má namierené do Spojených arabských emirátov (SAE).
 

Počas dnešného dňa šéf americkej diplomacie navštívil aj mešitu Istiqlal v Jakarte, ktorá ja najväčšou v južnej Ázii a treťou najväčšou na svete. V pondelok má v programe rokovania s indonézskou vládou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies