Kerry podporil návrh Ruska na rokovania o ukončení bojov v Sýrii

NETKY.SK • 14 Január 2015, 14:11 • 2 min
Kerry podporil návrh Ruska na rokovania o ukončení bojov v Sýrii

ŽENEVA - Americký minister zahraničných vecí John Kerry vyjadril dnes podporu Rusku a jeho snahám zvolať zástupcov všetkých strán bojujúcich v Sýrii na rokovania, ktoré by ukončili štyri roky trvajúci konflikt v tomto blízkovýchodnom štáte.

slovakia

left justify in out

Po rokovaní s vyslancom OSN a Ligy arabských štátov pre Sýriu Staffanom de Misturom, ktoré sa dnes uskutočnilo v Ženeve, Kerry vyhlásil, že ruská iniciatíva by mohla byť užitočná.
     

Rusko sa snaží dosiahnuť, aby sa zástupcovia sýrskeho vedenia a opozície zišli v Moskve a diskutovali o tom, ako politickými nástrojmi zastaviť vojnu, ktorá si už vyžiadala tisíce ľudských životov a tisíce ďalších Sýrčanov donútila opustiť svoju vlasť.
     

Kerry súčasne vyjadril nádej, že úsilie de Misturu dosiahnuť lokálne prímerie v okupovaných sýrskych mestách, počínajúc Aleppom, bude korunované úspechom. 
     

Pripomenul, že napriek udalostiam, ktoré sa odohrávajú vo svete, zostáva Sýria pre Spojené štáty zásadným problémom. Podľa Kerryho nastal čas, keď sýrska vláda musí dať na prvé miesto záujmy svojho ľudu, uprednostniť ich pred svojím prežitím a ukončiť "pokračujúcu katastrofu" - ako americký minister nazval občiansku vojnu v Sýrii. 
     

Asad a jeho režim by podľa Kerryho mali uvažovať o dôsledkoch svojich činov, ktoré lákajú do Sýrie čoraz viac teroristov, pričom ich hlavným cieľom je zosadiť Asada.
     

Agentúra AP pripomenula, že de Misturove snahy o vyhlásenie lokálneho prímeria v Aleppe boli neúspešné. Vyslanec však vyhlásil, že sa tohto plánu nevzdá. Vysvetlil, že Aleppo sa stalo exemplárnym príkladom, kde by sa s touto iniciatívou mohlo začať. Vyslalo by to podľa neho "ten najlepší signál, že bombardovanie, ostreľovanie, zhadzovanie barelových bômb a mínometné útoky možno zastaviť a doviezť tak humanitárnu pomoc - a tým aj dať nádej sýrskemu ľudu".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies