Kerry opäť zachraňuje situáciu v Afganistane

NETKY.SK • 8 August 2014, 10:58 • 2 min
Kerry opäť zachraňuje situáciu v Afganistane

KÁBUL - Americký minister zahraničných vecí John Kerry sa v piatok pokúsi dostať k jednému rokovaciemu stolu oboch rivalov súperiacich o prezidentský post v Afganistane.

slovakia

left justify in out

Kerry neplánovane priletel do krajiny ešte vo štvrtok a skontaktoval sa s končiacim prezidentom Hámidom Karzajom.

 

Následne sa osobitne stretol s oboma rivalmi - Ašrafom Ghaním a Abdulláhom Abdulláhom. Šéf americkej diplomacie sa takto snaží odvrátiť hroziacu politickú krízu v krajine, ktorú USA napadli po útokoch z 11. septembra 2001. Američania sa teraz snažia dosiahnuť vôbec prvé demokratické odovzdanie moci v dejinách ázijskej krajiny.

 

Kerry preto vyzval oboch kandidátov, aby sľúbili akceptovanie výsledkov volieb, ktorých hlasy momentálne pod dohľadom OSN prerátavajú, a vytvorenie vlády národnej jednoty do septembrového summitu NATO vo Walese.

 

Bývalý afganský minister financií Ghaní v júnovom druhom kole prezidentských volieb porazil víťaza aprílového prvého kola, exministra zahraničných vecí Abdulláha. Podľa neoficiálnych výsledkov získal ekonóm paštúnskej národnosti 56,44 percenta hlasov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies