Kerry odobril zabitie Mehsúda, vníma obavy Pakistanu

NETKY.SK • 4 November 2013, 18:32 • 2 min
Kerry odobril zabitie Mehsúda, vníma obavy Pakistanu

RIJÁD - Americký minister zahraničia John Kerry v pondelok obhajoval útok bezpilotného lietadla, ktoré minulý týždeň v Pakistane zabilo lídra militantného hnutia Taliban. Zároveň však povedal, že Washington citlivo vníma akékoľvek pakistanské obavy a chce s Pakistanom veľmi úzko spolupracovať. Vyjadril sa tak po tom, čo Islamabad nálet odsúdil ako ranu mierovým rokovaniam.

slovakia

left justify in out

Hakímulláh Mehsúd v piatok zahynul na severozápade Pakistanu spolu s troma ďalšími extrémistami. "Tento muž zabil mnohých Američanov, mnohých Afgancov a mnohých Pakistancov. Obrovské množstvo Pakistancov zomrelo rukami Mehsúda a jeho teroristickej organizácie," zdôraznil Kerry. Ten sa momentálne nachádza na Blízkom východe, kde v pondelok rokoval v Rijáde so saudskoarabskými predstaviteľmi.

Mehsúd sa stal lídrom pakistanského Talibanu v roku 2009, keď mal 30 rokov. Jeho predchodca pritom zomrel takisto po útoku bezpilotného lietadla. Američania vypísali na jeho hlavu odmenu vo výške päť miliónov dolárov, keďže ho podozrievajú zo zodpovednosti za smrť tisícov ľudí. Útok sa stal v rovnaký deň, ako pakistanská vláda vyslala delegáciu do Severného Vazíristánu s cieľom naštartovať mierové rokovania s Talibanom. Skutočným cieľom Washingtonu bolo preto podľa Pakistanu prekazenie rozhovorov medzi Islamabadom a militantami. Pakistanská vláda si v sobotu predvolala amerického vyslanca a niektorí politici dokonca vyzvali na blokovanie amerických zásobovacích trás do Afganistanu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies