Kerry: Nespúšťame oči ani z destabilizačných aktivít Iránu

NETKY.SK • 5 Marec 2015, 18:34 • 2 min
Kerry: Nespúšťame oči ani z destabilizačných aktivít Iránu

RIJÁD - Americký minister zahraničných vecí John Kerry ubezpečil dnes štáty z oblasti Perzského zálivu, že Washington sa uzavretím dohody o iránskom jadrovom programe neusiluje o širšiu politickú a bezpečnostnú spoluprácu s Iránom.

slovakia

left justify in out

Zároveň ich ubezpečil, že pripravovaná dohoda s Teheránom bude odrážať ich záujmy, informovala agentúra Reuters.
     

Obavy z posilnenia pozície šiitského Iránu má najmä sunnitská Saudská Arábia. Šéf americkej diplomacie, ktorý je od stredy na návšteve Saudskej Arábie, však dnes po rokovaní so svojím saudskoarabským náprotivkom princom Saúdom Fajsalom jasne povedal, že Washington aktivity Iránu nebude prehliadať.
     

"Aj keď s Iránom vedieme rozhovory o jeho jadrovom programe, nespúšťame oči ani z jeho destabilizačných aktivít na miestach, ako sú Sýria, Libanon, Irak a Arabský polostrov, no najmä Jemen," povedal dnes Kerry v Rijáde na spoločnej tlačovej konferencii s princom Saúdom Fajsalom.
     

Kerry pricestoval na návštevu Rijádu zo švajčiarskeho Montreaux, kde o jadrovom programe Teheránu rokoval s iránskym ministrom zahraničných vecí Džavádom Zarífom.
     

Krajiny Perzského zálivu, Izrael a viacero západných štátov sa obávajú, že Irán svoj jadrový program využíva na vývoj jadrovej zbrane, čo Teherán popiera.
     

Sunnitská Saudská Arábia považuje šiitský Irán za svojho hlavného regionálneho rivala. Obe krajiny podporujú opačné strany vo vojnách a politických zápasoch v Sýrii, Iraku, Bahrajne, Libanone či Jemene.

     

Kerry sa dnes ešte stretol so saudskoarabským kráľom Salmánom a zástupcom korunného princa Muhammadom bin Nájifom, ktorý je aj ministrom vnútra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies