Kerry: Kampaň proti Islamskému štátu potrvá zrejme roky

NETKY.SK • 3 December 2014, 10:28 • 2 min
Kerry: Kampaň proti Islamskému štátu potrvá zrejme roky

BRUSEL - Medzinárodnej koalícia krajín, ktorá vznikla s cieľom bojovať proti militantom z Islamského štátu (IS), bude musieť existovať pravdepodobne niekoľko rokov. Uviedol to dnes v Bruseli šéf americkej diplomacie John Kerry na prvom zasadnutí ministrov zahraničných vecí 60 krajín, ktoré sa pridali k Spojenými štátmi vedenej aliancii.

slovakia

left justify in out

Zasadnutie sa koná v priestoroch bruselskej centrály NATO, hoci aliancia ako organizácia nemá s podujatím nič spoločné. Po prvýkrát sa v priestoroch NATO koná také významné medzinárodné podujatie na ministerskej úrovni, ktoré nie je zastrešené alianciou.
     

Išlo o prosbu zo strany USA, či by sa na tento účel nedal "logisticky využiť" priestor a čas pri príležitosti konferencie ministrov obrany NATO, ktorá sa konala 2. decembra. Väčšina z ministrov už prítomných v Bruseli tam zostala o deň dlhšie, predstavitelia ostatných krajín pricestovali neskôr.
     

Kerry v Bruseli povedal, že do koalície proti IS je zapojených už 62 partnerov. Prvé operácie spojencov začali pred troma mesiacmi a zúčastnili sa na nich niektoré európske a arabské krajiny a spojenci zo Severnej Ameriky a Ázie.
     

"Sme si vedomí tvrdej práce, ktorá pred nami ešte zostáva. Naše záväzky pravdepodobne zhodnotia až budúce roky, ale naše úsilie už teraz má významný vplyv," zhodnotil Kerry vývoj situácie v regióne, kde pôsobí IS.
     

Kerry pripomenul, že doteraz bolo vykonaných zhruba 1000 náletov proti IS, čím došlo k oslabeniu islamistov. Znamená to, že žiadna väčšia skupina islamistov sa už nemôže pohybovať a presúvať bez obáv, či na ňu nedopadnú rakety spojencov.
     

Minister zahraničných vecí USA zdôraznil, že dnešné bruselská schôdzka je posolstvom o jednote medzinárodnej koalície a jej odhodlania získavať úspechy na všetkých frontoch a vytrvať tak dlho, kým sa nedosiahne víťazstvo. 
     

Podľa jeho slov nálety neskončili a budú pokračovať "podľa potreby". Zároveň s tým budú pokračovať aj snahy vycvičiť a formovať iracké bezpečnostné sily, ktoré bojujú proti islamistom na svojom území.
     

V závere svojho prejavu Kerry upozornil, že hoci koalícia krajín je rôznorodá z hľadiska zemepisného, historického aj kultúrneho hľadiska, IS je "nebezpečenstvo, ktoré ohrozuje záujmy a hodnoty každého z nás".
     

Šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová na tomto zasadnutí uviedla, že Únia by mohla byť humanitárnym, kultúrnym a politickým prínosom v boji medzinárodnej koalície proti Islamskému štátu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona