Kerry: Irán a KĽDR čakajú na naše mlčanie v súvislosti so Sýriou

NETKY.SK • 4 September 2013, 14:07 • 2 min
Kerry: Irán a KĽDR čakajú na naše mlčanie v súvislosti so Sýriou

WASHINGTON - Pasivita USA v reakcii na chemický útok v Sýrii by vyslala dôležitý signál krajinám ako Irán a Severná Kórea. Povedal to americký minister zahraničných vecí John Kerry počas utorňajšieho vystúpenia na pôde Zahraničného výboru amerického Senátu.

slovakia

left justify in out

Nepriatelia USA teraz podľa Kerryho s napätím očakávajú, aká bude reakcia na augustové použitie chemických zbraní, z ktorého Washington obviňuje sýrsky režim prezidenta Baššára al-Asada. Pridal sa k nemu aj minister obrany Chuck Hagel, podľa ktorého nepotrestanie al-Asada by najmä Irán pokladal za slabosť USA. Ako povedal, "pojem Spojené štáty musí niečo znamenať".

"Naša pasivita by im určite dala možnosť na minimálne zlú interpretáciu našich zámerov... Všetci budú reagovať na naše mlčanie," povedal Kerry, ktorý vidí hrozbu aj v ozbrojených hnutiach, ako je libanonský Hizballáh. Obom lídrom administratívy prezidenta Baracka Obamu sa nakoniec podarilo členov výboru presvedčiť a senátori Obamov návrh rezolúcie na vojenský útok proti Damasku podporili. 

Návrh obmedzuje trvanie prípadnej vojenskej operácie na najviac 90 dní a vylučuje nasadenie pozemných síl. Rezolúcia hovorí o "obmedzenej vojenskej akcii v Sýrii" v časovom rozsahu 60 dní. O jej predĺženie o ďalších maximálne 30 dní bude musieť prezident Barack Obama opäť požiadať Kongres. Obamovu vojenskú akciu v Sýrii už podporili viacerí vysokopostavení predstavitelia Kongresu, ako napríklad republikán a predseda Snemovne reprezentantov John Boehner, vodca republikánskej väčšiny Eric Cantor ako aj Nancy Pelosiová, líderka menšiny demokratov v Snemovni reprezentantov. Očakáva sa, že návrh rezolúcie prejde v Senáte, no môže naraziť na odpor v Snemovni reprezentantov. Hlasovanie oboch komôr parlamentu sa má uskutočniť po letnej prestávke, ktorá sa končí 9. septembra. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona