Kerry hovoril so šéfom sýrskej diplomacie i s kolegami z regiónu

NETKY.SK • 25 August 2013, 10:33 • 2 min
Kerry hovoril so šéfom sýrskej diplomacie i s kolegami z regiónu

WASHINGTON - Americké tajné služby sa stále pokúšajú zistiť, či Asadova armáda tento týždeň skutočne nasadila chemické zbrane v bojoch proti príslušníkom vlastného národa.

slovakia

left justify in out

Americký minister zahraničných vecí John Kerry telefonicky hovoril so šéfom sýrskej diplomacie Walídom Mualimom. Rozhovor sa uskutočnil ešte vo štvrtok a Kerry počas neho zdôraznil, že vláda v Damasku by mala inšpektorom OSN dovoliť vstup na miesto predpokladaného útoku chemickými zbraňami.

Ako v noci nadnes informovalo ministerstvo zahraničných vecí USA, Kerry vyzval, aby sýrska vláda, ak - ako tvrdí - nemá čo skrývať, umožnila inšpektorom OSN okamžitý a neobmedzený prístup do príslušnej lokality. Kerry prízvukoval, aby sa tak stalo čo najskôr, aby nedošlo k zablokovaniu prístupu do oblasti či zničeniu dôkazom. 

Minister ďalej zdôraznil, že dostal záruky od veliteľa Slobodnej sýrskej armády ohľadom zaistenia bezpečnosti inšpektorov OSN v cieľovej oblasti. 

Agentúra Sinchua v noci nadnes s odvolaním sa na iránske médiá informovala, že Sýria umožní inšpektorom OSN vstup do lokality, o ktorej sa najnovšie hovorí ako o mieste chemického útoku. Mualim svojmu iránskemu rezortnému kolegovi Mohammadovi Džavádovi Zarífovi v sobotňajšom telefonickom rozhovore oznámil, že Sýria spolupracuje s inšpektormi OSN, ktorí sú momentálne v Sýrii, a využíva všetky možnosti, aby im umožnila návštevu terčov útokov chemickými zbraňami spáchanými"teroristickými skupinami".     

Kerry, ktorý sa v noci nadnes prostredníctvom telemostu zúčastnil na rokovaní bezpečnostných poradcov v Bielom dome, v sobotu absolvoval niekoľko telefonických rokovaní s jeho kolegami zo Saudskej Arábie, Jordánska a Turecka. Vo všetkých telefonátoch zdôrazňoval dôležitosť rýchleho zistenia skutkového stavu, ale aj závažnosť akéhokoľvek použitia chemických zbraní.

Americké tajné služby sa stále pokúšajú zistiť, či Asadova armáda tento týždeň skutočne nasadila chemické zbrane v bojoch proti príslušníkom vlastného národa, informoval dnes Biely dom po tom, ako sa Obama stretol so svojimi poradcami pre národnú bezpečnosť a diskutoval s nimi o ďalších krokoch americkej administratívy voči Sýrii. Nemenované vládne zdroje dnes podľa Reuters uviedli, že Obama rozhodne o reakcii až vtedy, keď budú všetky fakty o údajných útokoch jednoznačné a jasné. 

Vo vyhlásení Bieleho domu sa ďalej uvádza, že Obama na dnešnej schôdzke dostal ním vyžiadaný podrobný zoznam možných reakcií USA a medzinárodného spoločenstva v prípade, že sa potvrdí podozrenie o použití chemických zbraní voči sýrskym civilistom.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona