Kerry: Darcovia sa zaviazali poskytnúť dve miliardy dolárov na pomoc Iraku

NETKY.SK • 21 Júl 2016, 08:58 • 2 min
Kerry: Darcovia sa zaviazali poskytnúť dve miliardy dolárov na pomoc Iraku

WASHINGTON- Americký minister zahraničných vecí John Kerry informoval, že darcovské krajiny sa v stredu na konferencii vo Washingtone zaviazali poskytnúť dve miliardy dolárov (1,8 miliardy eur) na pomoc Iraku. Približne štvrtina tejto sumy pôjde na humanitárnu pomoc, zvyšok na odmínovacie operácie, okamžitú stabilizáciu a programy dlhodobej obnovy.

slovakia

left justify in out

V uplynulých mesiacoch sa podľa Kerryho mohlo vrátiť do svojich domovov odhadom 780.000 Iračanov, ale ďalších 3,3 milióna žije stále mimo svoje domovy a "práve to tu riešime", citovala ho tlačová agentúra DPA.

 

Cieľom darcovskej konferencie je pomôcť vláde a ľudu Iraku obnoviť územia oslobodené od Islamského štátu (IS). Podľa Kerryho je dôležité poskytnúť týmto územiam po vojenskom oslobodení podporu pri obnove zdravotníctva a vzdelávania, aby nezostali otvorené dvere nespokojnosti obyvateľov alebo návratu IS.

 

Usporiadanie konferencie iniciovali USA, Nemecko, Kanada, Holandsko, Japonsko a Kuvajt.

 

EÚ oznámila, že sa zaviazala poskytnúť humanitárnu pomoc vo výške 214 miliónov dolárov (194 miliónov eur) a pripojila sa ku Kerryho obavám o milióny vnútorne vysídlených ľudí v Iraku s tým, že vyše polovica z nich sú deti.

"Je tu riziko, že bez solídnej medzinárodnej pomoci sa humanitárna situácia v Iraku zhorší," uviedol eurokomisár pre humanitárnu pomoc a krízový manažment Christos Stylianides. Táto pomoc je určená aj pre sýrskych utečencov, ktorí ušli pred jedným konfliktom, aby zistili, že sa dostali v Iraku do druhého, dodal.

 

Kerry informoval, že 450 miliónov dolárov zo sumy určenej na humanitárnu pomoc dostane OSN, ktorá o pomoc požiadala.

 

"Ak neuspejeme v Iraku, žiadna z našich krajín nebude bezpečnejšia," zdôraznil Kerry. "Irak je spojený so Sýriou a Dáiš (iný akronym pre IS) sa pripravuje na nás všetkých a už preukázal svoju schopnosť zaútočiť tým či oným spôsobom. Bojujeme proti nemu všetkými možnými spôsobmi."

 

Ministri zahraničných vecí spojeneckej koalície, ktorá letecky útočí na IS, sa stretnú vo Washingtone dnes. Očakáva sa aj účasť nového britského šéfa diplomacie Borisa Johnsona.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies