Kerry chce upokojiť situáciu v Izraeli, stretne sa s Netanjahuom i Abbásom

NETKY.SK • 18 Október 2015, 14:37 • 2 min
Kerry chce upokojiť situáciu v Izraeli, stretne sa s Netanjahuom i Abbásom

PARÍŽ - Americký minister zahraničných vecí John Kerry dnes v Paríži oznámil, že sa v nadchádzajúcom týždni v Nemecku stretne s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom a bude rokovať aj s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom.

slovakia

left justify in out

Dohady o tom, že by sa Kerry mohol stretnúť s lídrami židovskej a palestínskej komunity, sa počas uplynulých dvoch týždňov objavili niekoľkokrát po tom, ako sa vystupňovalo napätie a útoky v Jeruzaleme a na Západnom brehu Jordánu. Schôdzky však dnes potvrdil samotný Kerry, ktorý však nespresnil, kde sa stretne s Abbásom. Uviedol len, že to bude na Blízkom východe.

 

Dodal tiež, že svoje rokovania počas cesty po Európe chce venovať aj posúdeniu aktuálnej situácie v Sýrii.

 

Americká vláda je znepokojená bezprecedentným nárastom násilností v Izraeli, ktorému však naďalej priznáva právo vymáhať si dodržiavanie verejného poriadku a brániť svojich občanov pred útokmi, vrátane tých, ktoré teraz nožom páchajú palestínski aktivisti. Americký prezident Barack Obama pritom však koncom týždňa vyzdvihol snahy izraelského i palestínskeho vedenia o zmiernenie rétoriky, ktorá by mohla byť živnou pôdou pre násilnosti, hnev a nepochopenie príslušníkov oboch znepriatelených táborov.

 

Násilné incidenty páchané zväčša mladými Palestínčanmi však schvaľuje vodca libanonského šiitského hnutia Hizballáh šejk Hasan Nasralláh. Uviedol, že novú vlnu útokov proti Izraelu uskutočňuje "nová generácia" Palestínčanov, ktorí veria myšlienke odporu a ktorých by mali podporovať "všetci v regióne".

 

Útočníci z radov palestínskych Arabov podnikajú takmer dennodenné útoky nožom voči Izraelčanom, ktoré sa už môžu stať nielen v Jeruzaleme, ale aj hocikde inde v krajine.

 

Za posledný mesiac boli pri takýchto atentátoch Palestínčanov zabití už ôsmi Izraelčania, väčšina z nich pichnutiami nožom. V priebehu toho istého časového obdobia zastrelila izraelská strana 40 Palestínčanov: 19 z nich boli Izraelčanmi označení za útočníkov a ostatní Arabi zomreli pri potýčkach s izraelskými bezpečnostnými jednotkami, sumarizuje agentúra AP.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona