Kerry chce rýchle stanovenie termínu konferencie o Sýrii

NETKY.SK • 14 Október 2013, 17:30 • 2 min
Kerry chce rýchle stanovenie termínu konferencie o Sýrii

LONDÝN - Americký minister zahraničia John Kerry vyzval na urýchlené stanovenie termínu konania dlho pripravovanej konferencie o budúcnosti Sýrie známej ako Ženeva 2.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Kerry, ktorý sa v pondelok v Londýne stretol s vyslancom OSN pre Sýriu Lachdarom Brahímím, vyhlásil, že prezident Baššár al-Asad už stratil legitimitu vládnuť a schopnosť dosiahnuť mier a v Sýrii je preto nevyhnutné vytvoriť novú, dočasnú vládu. "To si vyžaduje, aby si všetky strany sadli za jeden stôl," zdôraznil šéf americkej diplomacie. Brahímí sa podľa neho stretne so všetkými relevantnými hráčmi v Sýrii i mimo nej. "Bude pracovať na príprave konferencie Ženeva 2," povedal Kerry.

Sýrska národná koalícia opozičných síl, ktorá zastrešuje hlavné opozičné skupiny, uviedla cez víkend, že na konferenciu nepôjde. Požaduje, aby al-Asada najprv odstúpil z funkcie. Rusko v pondelok vyzvalo USA, aby sýrsku opozíciu presvedčili k účasti v záujme dosiahnutia mieru v ich krajine.

Rusko a Spojené štáty sa začiatkom októbra dohodli, že konferencia o Sýrie sa bude konať v polovici novembra. Ženeva 2 má nadviazať na podobné podujatie z júna 2012, keď svetové mocnosti podporili myšlienku prechodnej vlády v Sýrii. Na stretnutí sa majú zúčastniť obe strany sýrskeho konfliktu, ktorý si od marca 2011 vyžiadal už vyše 115 000 obetí na životoch. Cieľom je vyrokovať politické riešenie konfliktu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies