Kerry bude v Izraeli rokovať o mieri na Blízkom východe

NETKY.SK • 15 September 2013, 10:00 • 2 min
Kerry bude v Izraeli rokovať o mieri na Blízkom východe

ŽENEVA - Kerry sa od nástupu do funkcie vo februári tohto roku osobne angažuje na obnovení palestínsko-izraelského mierového procesu, ktorý bol prerušený v roku 2010.

slovakia

left justify in out

Pokrok v blízkovýchodných mierových rokovaniach bude hlavnou témou nedeľňajšieho stretnutia amerického ministra zahraničia Johna Kerryho a izraelského premiéra Benjamina Netanjahua v Jeruzaleme. Ako v piatok informovala hovorkyňa ministerstva zahraničia USA Jen Psakiová, politici prediskutujú vývoj prebiehajúcich vyjednávaní o mierovej dohode medzi Palestínčanmi a Izraelčanmi, no nevyhnú sa ani otázke riešenia občianskeho konfliktu v Sýrii. O situácii na Blízkom východe hovoril Kerry minulý pondelok v Londýne aj s palestínskym lídrom Mahmúdom Abbásom.

Kerry sa od nástupu do funkcie vo februári tohto roku osobne angažuje na obnovení palestínsko-izraelského mierového procesu, ktorý bol prerušený v roku 2010. Po šiestich návštevách blízkovýchodného regiónu sa mu na konci júla podarilo dostať obe strany za rokovací stôl a obnoviť tak skrachované mierové rokovania, ktoré prebiehajú za zatvorenými dverami a na verejnosť z nich preniklo len málo informácií. 

Palestínčania a Izraelčania sa dohodli na naštartovaní vzájomných rozhovorov s tým, že do deviatich mesiacov prijmú mierovú dohodu. Jedným z najspornejších bodov pritom stále zostávajú presné hranice budúceho palestínskeho štátu a citlivá otázka židovských osád. Problém je stále aj budúci štatút Jeruzalema, kde chcú mať hlavné mesto tak Palestínčania, ako aj Izraelčania. Židovský štát tesne pred rokovaniami v rámci "gesta dobrej vôle" prepustil 26 palestínskych väzňov. Rokovania však zatieňuje oznámenie Izraela o vybudovaní ďalších židovských osád na okupovanom Západnom brehu a vo východnom Jeruzaleme.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies