Kerry apeloval na premiéra Šarífa: Pakistan nesmie byť útočiskom teroristov

NETKY.SK • 20 September 2016, 18:13 • 2 min
Kerry apeloval na premiéra Šarífa: Pakistan nesmie byť útočiskom teroristov

NEW YORK - Americký minister zahraničných vecí John Kerry vyzval dnes pakistanského premiéra Naváza Šarífa, aby zabránil "všetkým teroristom" vo využívaní pakistanského územia ako svojho útočiska. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Kerryho apel voči Šarífovi prišiel v období, keď eskaluje napätie medzi Pakistanom a Indiou. Údajní povstalci totiž v nedeľu 18. septembra zabili 18 indických vojakov pri útoku na vojenskú základňu na nepokojnom území Kašmíru, ovládanom Indiou.


Ministerstvo zahraničných vecí USA dnes uviedlo, že Kerry sa so Šarífom stretol v pondelok popri Valnom zhromaždení OSN.


Kerry vyjadril "silné obavy" nad nedávnym násilím v Kašmíre, najmä nad nedeľným útokom, a vyzval všetky strany na zníženie napätia. Na obe krajiny tiež apeloval, aby obmedzili svoje programy vývoja jadrových zbraní.


India dnes obvinila Pakistan z paľby na indický vojenský post v Kašmíre, čo Pakistan odmietol.


Kašmír, sporné himalájske územie, je rozdelené - časť je pod indickou a časť pod pakistanskou kontrolou. Obe jadrové veľmoci si však robia nárok na celý Kašmír.


Júlové zabitie povstaleckého vodcu vyvolalo v Kašmíre vlnu nepokojov s takmer každodennými zrážkami medzi indickými silami a demonštrantami. O život odvtedy prišlo vyše 80 ľudí.



 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona