Kerry: Al-Asadovo znovuzvolenie by vojnu predĺžilo

NETKY.SK • 22 Október 2013, 07:38 • 2 min
Kerry: Al-Asadovo znovuzvolenie by vojnu predĺžilo

PARÍŽ - Americký minister zahraničia John Kerry v pondelok uviedol, že akýkoľvek pokus sýrskeho prezidenta Baššára al-Asada o znovuzvolenie by len predĺžil občiansku vojnu v krajine.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Vyjadril sa tak po tom, čo al-Asad v rozhovore pre sýrsku televíziu povedal, že nevidí dôvod, prečo by nemal znovu kandidovať. "Pokiaľ si myslí, že vyrieši problémy snahou o znovuzvolenie, môžem mu povedať, že vojna sa určite neskončí, kým tam bude," uviedol Kerry po rokovaniach s predstaviteľmi Ligy arabských štátov v Paríži.

Reagoval tak na pondelňajšie vyhlásenie sýrskeho lídra, na základe ktorého by zvážil svoju kandidatúru v možných voľbách v roku 2014. Podľa vlastných slov totiž nevidí nič, čo by mu malo stáť v ceste. "Osobne nevidím žiadne prekážky, pre ktoré by som nemohol byť nominovaný do ďalších prezidentských volieb," povedal pre televíznu stanicu al-Majadín. Dodal však, že jeho rozhodnutie ovplyvní "vôľa sýrskeho ľudu" a zatiaľ je o tom priskoro hovoriť. "Môžme o tom diskutovať, keď bude známy dátum volieb," uviedol. 

Baššár al-Asad prebral moc od svojho otca v roku 2000 a nechal si to odobriť v referende. Opätovne bol zvolený v roku 2007. Rodina al-Asadovcov vládne v Sýrii, kde je parlament považovaný len za bábkový, už viac než 40 rokov. Všetky výzvy na odstúpenie zo strany ozbrojenej opozície či zahraničných mocností ignoruje. Konflikt v Sýrii trvá od marca 2011 a vyžiadal si už najmenej 115 000 obetí na životoch.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies