Kerry: Ak Kongres odmietne dohodu s Iránom, prehĺbi to izoláciu Izraela

NETKY.SK • 24 Júl 2015, 18:43 • 2 min
Kerry: Ak Kongres odmietne dohodu s Iránom, prehĺbi to izoláciu Izraela

NEW YORK - Izrael bude ešte viac izolovaný, ak americký Kongres odmietne jadrovú dohodu s Iránom uzavretú minulý týždeň vo Viedni. Uviedol to dnes minister zahraničných vecí USA John Kerry, ktorého citovala agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

 Kerry sa ďalej domnieva, že ak Kongres zablokuje túto prelomovú dohodu, Spojené štáty stratia podporu ostatných piatich svetových mocností, ktoré sú signatármi dohovoru.
     

"Ak dohodu neprijmeme, Irán sa ihneď vráti k obohacovaniu. Povedali to jasne, pretože sú presvedčení, že nato majú právo," zdôraznil šéf americkej diplomacie počas vystúpenia na pôde Rady pre medzinárodné vzťahy (CFR), známeho amerického think tanku so sídlom v New Yorku. 
     

Izrael ostro skritizoval predmetnú dohodu s argumentom, že umožní Iránu vyvíjať atómové zbrane, použiteľné pri vypuknutí konfliktu na Blízkom východe. Viacerí členovia amerického Kongresu zároveň vyjadrili podozrenie, že Teherán napriek dohode nebude dodržiavať svoje záväzky, ktoré z nej vyplývajú.
     

Kongres USA sa musí k dohode, obmedzujúcej jadrový program Iránu výmenou za uvoľnenie medzinárodných sankcií, vyjadriť do 17. septembra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona