Kerry a Netanjahu vyzvali na ukončenie násilia

NETKY.SK • 22 Október 2015, 15:04 • 2 min
Kerry a Netanjahu vyzvali na ukončenie násilia

BERLÍN - Americký minister zahraničných vecí John Kerry a izraelský premiér Benjamin Netanjahu vyzvali dnes na okamžité zastavenie podnecovania násilia, ktoré vyústilo do najnovšej vlny útokov Palestínčanov proti Izraelčanom, napísala agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Na stretnutí, ktoré sa konalo v nemeckej metropole Berlín, vyzval Kerry na ukončenie akéhokoľvek podnecovania a akéhokoľvek násilia. Netanjahu z podnecovania násilia opäť priamo obvinil palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása, ktorý podľa neho "šíri lži" o Izraeli a štatúte posvätného miesta (Chrámovej hory v Jeruzaleme), ktoré je príčinou napätia.

 

"Niet pochýb o tom, že táto vlna útokov je priamo vyprovokovaná Hamasom, vyprovokovaná islamistickým hnutím v Izraeli a provokáciami, čo nerád hovorím, zo strany prezidenta Abbása a Palestínskej samosprávy," povedal Netanjahu na rokovaniach s Kerrym.

 

"Myslím, že je najvyšší čas, aby medzinárodné spoločenstvo prezidentovi Abbásovi jasne povedalo, aby prestal šíriť lži o Izraeli. Lži, že Izrael chce zmeniť status quo Chrámovej hory, lži, že Izrael chce zbúrať mešitu al-Aksá, lži, že Izrael popravuje Palestínčanov. Nič z toho nie je pravda," povedal izraelský premiér.

Na Chrámovej hore sa nachádza mešita al-Aksá a Skalný dóm – jedno z najposvätnejších miest islamu, ale aj Múr nárekov - pozostatok dvoch židovských chrámov, ktoré židia podľa platných pravidiel majú právo v istých hodinách navštíviť, ale nesmú sa tam modliť.

 

Príčinou najnovšej eskalácie napätia sú obavy Palestínčanov, že Izrael sa pokúša zvýšiť svoju prítomnosť v oblasti Chrámovej hory, čo však židovský štát odmieta. Nepokoje sa z okolia Chrámovej hory rozšírili aj do ďalších oblastí východného Jeruzalema a do Predjordánska.

 

Kerry bol podľa agentúry Reuters opatrnejší a z vlny násilia neobvinil priamo palestínskeho prezidenta. Zároveň však ani nekomentoval Netanjahuove vyjadrenia zo začiatku týždňa, podľa ktorých počas druhej svetovej vojny podnietil nacistov k vyhladzovaniu európskych Židov vtedajší vodca palestínskych moslimov.

"Musíme zastaviť provokácie, musíme zastaviť násilie," povedal Kerry a dodal, že hovoril s Abbásom i jordánskym kráľom Abdalláhom II., ktorý je oficiálnym správcom Chrámovej hory, a obaja ho ubezpečili, že im veľmi záleží na tom, aby sa situácia upokojila.

 

"Som presvedčený, že tí ľudia chcú, aby došlo k deeskalácii," povedal o Abbásovi a Abdalláhovi II., s ktorým sa stretne v sobotu v Ammáne.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies