Kerry a Karzaj dosiahli dohodu o vojakoch

NETKY.SK • 13 Október 2013, 13:54 • 2 min
Kerry a Karzaj dosiahli dohodu o vojakoch

KÁBUL - Tá umožní americkým vojakom zostať v ázijskej krajine aj po roku 2014, kedy ju väčšina zahraničných síl opustí.

slovakia

left justify in out

Americký minister zahraničia John Kerry a afgansky prezident Hámid Karzaj v sobotu spoločne oznámili, že dosiahli bilaterálnu bezpečnostnú dohodu, ktorá umožní americkým vojakom zostať v ázijskej krajine aj po roku 2014, kedy ju väčšina zahraničných síl opustí. Dohoda stanovila podmienky pre prítomnosť amerických síl v Afganistane aj po tomto kľúčovom termíne. Najspornejším bodom však zostáva požiadavka USA zaručiť svojim vojakom imunitu pred afganskými zákonmi a ich prípadné súdenie v USA. Druhý problém v podobe americkej žiadosti uskutočňovať na afganskom území protiteroristické operácie, ktoré dlho hnevajú Karzaja, sa podarilo vyriešiť.

O osude dohody medzi Karzajom a Kerrym rozhodne afganské zhromaždenie starších, kmeňových lídrov a ďalších vplyvných ľudí spoločnosti. Tí by sa mali zísť do mesiaca a vyjadriť sa, keďže podľa Karzaja na to vláda nemá právomoci. USA však tlačia, aby dohoda bola schválená do konca októbra. Ak sa tak nestane, Washington varuje pred stiahnutím všetkých svojich vojakov a bezpečnosť krajiny ponechá na Afgancoch, ktorí tak budú musieť zvládnuť nápor radikálneho hnutia Taliban.

Taliban považuje súčasné vedenie krajiny a jej úrady za bábku americkej vlády. Washington totiž stál na čele medzinárodnej koalície, ktorá pred takmer 12 rokmi prostredníctvom vojenskej invázie odstavila islamských radikálov od moci. Extrémisti si však naďalej udržujú vplyv v niektorých častiach krajiny a vytrvalo bojujú proti zahraničným vojskám. Tie by Afganistan mali opustiť na budúci rok, pričom ďalší vývoj v krajine zostáva otázny.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies