Kerry a Fabius ubezpečili, že ich krajiny sa zhodujú v názore na dohodu s Iránom

NETKY.SK • 7 Marec 2015, 16:53 • 2 min
Kerry a Fabius ubezpečili, že ich krajiny sa zhodujú v názore na dohodu s Iránom

PARÍŽ - Americký minister zahraničných vecí John Kerry dnes v Paríži ubezpečil, že USA sa s Francúzskom zhodujú v názore na rokovania o kontroverznom iránskom jadrovom programe.

slovakia

left justify in out

Kerry dnes po rokovaniach so svojím francúzskym rezortným kolegom Laurentom Fabiusom uviedol, že v diskusiách s Iránom bol zaznamenaný pokrok, ale priznal, že zostávajú ešte sporné body. Bez bližších podrobností Kerry podotkol, že cieľom najbližších dní a týždňov je odstrániť tieto názorové rozdiely a dosiahnuť "spoľahlivú dohodu".

 

Rovnaké stanovisko na stretnutí s novinármi tlmočil dnes aj Fabius, ktorý bližšie nešpecifikoval, či sa médiami pertraktovaná rozdielnosť názorov týkala USA alebo Iránu. Zdôraznil, že rozpory treba odstrániť v čo najkratšom čase.

 

Fabius v piatok na neformálnom stretnutí ministrov zahraničných vecí EÚ v Rige uviedol, že záväzky, ktoré v rámci rokovaní so šiestimi veľmocami o svojom jadrovom programe ponúkol Irán, nie sú dostatočné.

 

"Sme za spoľahlivú dohodu s Iránom... ale zatiaľ pretrvávajú niektoré problémy. Podarilo sa dosiahnuť pokrok, ale pokiaľ ide o rozsah, kontrolu a trvanie navrhovaných záväzkov (zo strany Iránu), situácia nie je uspokojivá, takže ešte je treba urobiť kus práce," konštatoval Fabius.

 

Vo svojom hodnotení rokovaní s Iránom bol menej optimistický ako šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová, ktorá v Rige povedala, že dobrá dohoda je na dosah ruky.

 

Paríž oficiálne ubezpečuje, že medzi Francúzskom a USA, podobne ako ani v rámci medzinárodnej skupiny rokujúcej s Iránom o jeho jadrovom programe, nie sú žiadne rozpory, a to ani pokiaľ ide o časový harmonogram, ani o obsah diskusií. Podľa zdroja blízkeho rokovaniam však došlo k sporu medzi Francúzskom a USA, ktoré vyvíjajú nátlak na čo najrýchlejšie uzavretie dohody s Iránom. Paríž sa obáva, že v konečnom dôsledku by tak bola narýchlo uzavretá politická dohoda, ktorá "by nebola dobrá".

 

Kerry a Fabius dnes v Paríži rokovali najprv medzi štyrmi očami, popoludní sa k nim pridal aj britský kolega Philip Hammond, nemecký minister zahraničných vecí Frank-Walter Steinmeier a šéfka európskej diplomacie Federica Mogheriniová.

 

Ich schôdzkou sa ukončil tohtotýždňový rokovací maratón o iránskom jadrovom programe, ktorého dejiskom bolo švajčiarske mesto Montreux. Rozhovory sa obnovia 15. marca, zrejme v Ženeve. Cieľom je dosiahnuť do 31. marca politickú dohodu o iránskom jadrovom programe a technické detaily jej realizácie finalizovať do 1. júla.

 

Cieľom rokovaní zástupcov Británie, Číny, Francúzska, Ruska, USA a Nemecka s Iránom je ukončiť vyše desaťročie sa ťahajúci spor o iránsky jadrový program uzavretím dohody o obmedzení jadrových aktivít Teheránu, ktorý by mal výmenou za to získať úplné zrušenie sankcií. Tie majú negatívny vplyv na jeho ekonomiku závislú od obchodu s ropou.

 

Irán o svojom jadrovom programe tvrdí, že má výlučne mierové využitie, zatiaľ čo Západ ho podozrieva, že jeho ciele sú aj vojenské.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona