Kern: Niektoré vlády konajú tak, ako by Európa bola bankomatom a nie spoločenstvom hodnôt

NETKY.SK • 6 Júl 2017, 18:27 • 2 min
Kern: Niektoré vlády konajú tak, ako by Európa bola bankomatom a nie spoločenstvom hodnôt

DÜSSELDORF/VIEDEŇ - Istú rozdelenosť krajín Vyšehradskej štvorky (V4) vníma podľa vlastných slov rakúsky kancelár Christian Kern, ktorý na jednu stranu zaradil ČR a SR, kým na druhú Maďarsko a Poľsko.

slovakia

left justify in out

Kern v rozhovore zdôraznil, že už opakovane boli Maďarsku a Poľsku adresované výzvy týkajúce sa solidarity medzi členskými krajinami Únie bez toho, aby sa dosiahol pokrok. Teraz však tento konflikt treba vyriešiť, poznamenal prvý muž rakúskej vlády v interview pod názvom Európa nie je bankomat.

 

"Niektoré vlády konajú tak, ako by Európa bola bankomatom a nie spoločenstvom hodnôt," uviedol Kern a vyslovil sa za "novú víziu Európy".

 

"Potrebujeme silnú víziu, ktorá nadchne práve mladých ľudí. Základná idea Európy, že spoločne sme silnejší, sa musí naplniť novým životom," podčiarkol rakúsky kancelár, ktorý odsúdil politiku izolácie niektorých členských štátov Únie.

 

"V rámci Európy potrebujeme otvorené hranice," pripomenul s tým, že na starom kontinente nejde iba o trhy, ale predovšetkým o ľudí. "Stali sme sa úspešnými a majetnými, pretože sme otvorenou a pluralistickou spoločnosťou. Práve vzhľadom na vývoj v USA, Číne a Rusku potrebujeme európsky protimodel otvorenosti," povedal rakúsky kancelár.

 

Christian Kern podporil možné ďalšie sankcie EÚ voči Maďarsku a Poľsku pre nedostatok spolupráce a solidarity v utečeneckej problematike. "Ak niekto neplní svoje záväzky, musí mať tento postoj dôsledky," zdôraznil a pripomenul márne apely týkajúce sa solidarity z minulosti.

 

Pre rakúskeho kancelára je súčasne úplne zrejmé, že Taliansko nemožno ponechať s problémom utečencov osamote. Väčšina európskych lídrov je podľa jeho názoru pripravených na potrebné reformy.

 

"Nemôžeme našim občanom vysvetliť, že Poľsko každoročne čerpá zo subvencií EÚ 14 miliárd eur a súčasne nás v utečeneckej kríze ponecháva osamote. Maďarsko znížilo daň z príjmu právnických osôb na deväť percent a súčasne je masívnym poberateľom čistých príspevkov EÚ. To podľa mňa nie je v súlade," poznamenal Kern.

 

Podľa jeho názoru je postoj oboch kritizovaných krajín dôsledkom viacerých chýb, ktoré súvisia s postupným rozširovaním Únie bez prispôsobenia mechanizmov rozhodovania. "So značnou silou nás teraz dohnalo zavedenie eura bez spoločnej hospodárskej politiky," vyhlásil rakúsky kancelár.

 

Kern vníma brexit ako obrovskú šancu pre sformovanie novej podoby Európy, ktorý potom opäť väčšmi nadchne aj ľudí. Žijeme vo svete plnom šancí, zdôraznil a dodal, že za hlavné motory reforiem považuje Nemecko a Francúzsko.

 

Rakúsky kancelár nenechal pochybnosti o tom, že podporuje plánované rozšírenie EÚ na juhovýchode kontinentu. "Balkán nie je zadným dvorom Európy, ale jeho obývačkou. Vidíme v regióne nástup najrôznejších záujmov - ruských, tureckých a arabských. Nemôžeme dopustiť, aby Európa hrala v týchto krajinách druho- alebo dokonca treťoradú úlohu," zdôraznil Kern.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies