Kenský zákon o dopingu mešká, v stávke je účasť športovcov na OH 2016

NETKY.SK • 4 Marec 2016, 11:14 • 2 min
Kenský zákon o dopingu mešká, v stávke je účasť športovcov na OH 2016

NAIROBI - Príprava kenského zákona o boji proti dopingu sa natiahla, ale štátni predstavitelia atletickej veľmoci veria, že splnia termín 5. apríla, ktorý vytýčila Svetová antidopingová agentúra (WADA).

slovakia

left justify in out

V stávke je účasť športovcov na tohtoročných olympijských hrách v Riu de Janeiro. Návrh zákona sa mal do parlamentu dostať už v pondelok, ale jeho znenie si ešte vyžiadalo úpravy, uviedlo ministerstvo športu. WADA nalieha na Keňu, aby prijala takú normu, ktorá postaví užívanie zakázaných látok a metód na úroveň trestného činu. Vyžaduje tiež, aby zákon riešil financovanie a postavenie národnej antidopingovej agentúry.


Predstavitelia Kenskej atletickej asociácie Athletics Kenya (AK) a niektorí športovci tento týždeň vyjadrili obavy, že legislatíva nebude spĺňať predstavy WADA a budú čeliť riziku neúčasti na OH 2016. "Čítali ten návrh? Vedia niečo o zákone o dopingu? Myslím si, že by mali čušať a sústrediť sa na vlastnú prácu," reagoval minister športu Hassan Wario, ktorého komentár zapadol do napätého rámca vzťahov medzi vládou a AK.

 

Obe strany sa v ostatnom období osočujú a navzájom obviňujú zo zodpovednosti za situáciu. Keňa jeden termín - februárový už nestihla, WADA jej dala poslednú šancu. "Jednoducho to musia spraviť. Ak sa tak nestane, naša komisia pre súlad s kódexom vec posunie ďalej," povedal prezident WADA Craig Reedie.


AK má aj iné problémy súvisiace s dopingom. Etická komisia Medzinárodnej asociácie atletických federácií (IAAF) vyšetruje údajné vydieranie a krytie užívania zakázaných látok poprednými predstaviteľmi AK. Troch z nich suspendovali.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies