Kenský súd zrušil nariadenie o zrušení najväčšieho utečeneckého tábora

NETKY.SK • 9 Február 2017, 12:31 • 2 min
Kenský súd zrušil nariadenie o zrušení najväčšieho utečeneckého tábora

NAIROBI - Kenský súd zrušil vládne nariadenie o zatvorení tábora Dadaab, v ktorom žijú státisíce somálskych utečencov a je často označovaný za najväčší svojho druhu na svete.

slovakia

left justify in out

Sudca John Mativo dnes označil príslušné nariadenie kenského ministerstva vnútornej bezpečnosti z vlaňajšieho mája za nezákonné a diskriminačné. Šéf rezortu podľa sudcu v tejto veci prekročil svoje právomoci a konal v rozpore s kenskou ústavou a medzinárodnými dohovormi.

Vláda v Nairobi taktiež nepredložila presvedčivé dôkazy o tom, že by Somálsko bolo bezpečnou krajinou, do ktorej možno vracať utečencov.

V tábore Dadaab v blízkosti hraníc Somálska žije na základe rôznych informácií zhruba 200.000-300.000 ľudí, prevažne somálskych utečencov. Kenská vláda vlani nariadila jeho uzavretie, keďže podľa nej predstavuje riziko pre bezpečnosť krajiny. Kenské úrady tvrdia, že v tábore sa ukrývajú militanti zo somálskej islamistickej skupiny aš-Šabáb a pašeráci zbraní.

Proti avizovanému uzavretiu Dadaabu protestovala aj Organizácia Spojených národov, ktorá vyzvala vládu, aby svoje rozhodnutie ešte prehodnotila. Somálski utečenci by sa po zrušení tábora museli nedobrovoľne vrátiť naspäť do vlasti.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies