Kenský prezident vyzval miestnych moslimov, aby pomohli "vykoreniť radikálov"

NETKY.SK • 4 Apríl 2015, 18:15 • 2 min
Kenský prezident vyzval miestnych moslimov, aby pomohli "vykoreniť radikálov"

NAIROBI - Kenský prezident Uhuru Kenyatta dnes sľúbil prijať tvrdé opatrenia proti islamistickým militantom v krajine.

slovakia

left justify in out

Stalo sa tak po tom, ako štvorica islamistov podnikla útok na univerzitný areál v blízkosti hraníc so Somálskom, pričom zabila najmenej 148 ľudí.

 

Kenyatta dnes v televíznom prejave upozornil, že tí, ktorí plánujú alebo finančne kryjú podobné útoky ako v Garisse, sú "hlboko zakorenení v našich komunitách."

 

Vzhľadom na túto skutočnosť je boj s terorizmom ťažký, vysvetlil. Vyzval však moslimskú komunitu v krajine, aby vláde pomohla vykoreniť "radikálne elementy".

 

Prezident vyhlásil, že jeho vláda bude na útok v Garisse odpovedať najtvrdším možným spôsobom. Vyjadril tiež presvedčenie, že islamistickým milíciám aš-Šabáb, ktoré sú za útokom v Garisse, sa nepodarí vytvoriť v Keni moslimský kalifát, ako to majú v pláne.

 

Pri štvrtkovom útoku na univerzitu v Garisse použili maskovaní útočníci z islamistických milícií aš-Šabáb okrem ručných strelných zbraní aj granáty. Spočiatku strieľali bezhlavo, neskôr prepustili viacerých moslimov a namiesto nich sa začali zameriavať na kresťanov.

 

Celá dráma trvala zhruba 15 hodín a skončila sa smrťou páchateľov. Kenský minister vnútra Joseph Nkaissery dnes podľa stanice CNN bez bližších podrobností informoval, že polícia už zatkla piatich podozrivých.

 

Aš-Šabáb tvrdí, že útok na univerzitu bol pomstou a odplatou za prítomnosť kenských jednotiek v Somálsku a za zlé zaobchádzanie s moslimami na území Kene.

 

Dejisko útoku, mesto Garissa, leží 200 km od hraníc Kene so Somálskom, kde proti miestnym islamistom bojujú v rámci afrických mierových zborov a po boku vládnych jednotiek aj kenskí vojaci.

Štvrtková udalosť bola najväčším útokom spáchaným na objekty v Keni od roku 1998, keď al-Káida pri bombovom atentáte na veľvyslanectvo USA v Nairobi zabila vyše 200 ľudí.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies