Kenský najvyšší súd zamietol sťažnosti na priebeh opakovaných prezidentských volieb

NETKY.SK • 20 November 2017, 14:05 • 2 min
Kenský najvyšší súd zamietol sťažnosti na priebeh opakovaných prezidentských volieb

NAIROBI - Najvyšší súd Kene odmietol v pondelok sťažnosti na priebeh opakovaných prezidentských volieb, ktoré sa v tejto východoafrickej krajine konali v závere októbra.

slovakia

left justify in out

Výsledky hlasovania, v ktorom opätovne zvíťazil doterajší prezident Uhuru Kenyatta, zatiaľ čo opozícia ho bojkotovala, tak zostávajú v platnosti, informovala agentúra AP. Súd jednomyseľne prijal rozhodnutie, že sa nebude zaoberať argumentmi ľudskoprávnych aktivistov a jedného z politikov, podľa ktorých sa ani opakované voľby neuskutočnili v súlade so zákonom. Výsledky pôvodných volieb z 8. augusta pritom ten istý súd anuloval pre porušenie pravidiel, čo bolo prvým takýmto verdiktom v niektorej z afrických krajín.

 

"Žiadne voľby nie sú dokonalé, vždy sa vyskytnú chyby, ale nemožno ich zneplatniť, ak tieto chyby neovplyvnia výsledky," upozornil kenský generálny prokurátor Githu Muigai.

Pondelňajšie rozhodnutie súdu by malo podľa AP ukončiť niekoľko mesiacov trvajúcu "politickú drámu, akú Afrika ešte nikdy predtým nezažila". Nepokoje v súvislosti s voľbami si v Keni vyžiadali od augusta desiatky mŕtvych.

 

Odporcovia prezidenta Kenyattu protestovali aj v pondelok, aj keď opozícia vyzývala na zachovanie pokoja. Televízie medzitým odvysielali naživo zábery Kenyattových prívržencov oslavujúcich spevom. Opozičná Národná superkoalícia (NASA) pod vedením Kenyattovho súpera Railu Odingu podľa agentúry DPA reagovala vyhlásením, podľa ktorého terajšiu vládu neuznáva vzhľadom na jej "nelegitímnosť".

 

Samotný Odinga povedal, že ho rozhodnutie súdu neprekvapilo. Vyjadril presvedčenie, že bolo prijaté pod nátlakom, a ubezpečil, že opozícia nezavrhuje najvyšší súd, ale "sympatizuje s ním". V súvislosti s pokračovaním násilných protestov Odinga vyzýva na medzinárodnú intervenciu.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies