Kenské úrady zadržali v súvislosti s útokom na kampus piatich podozrivých

NETKY.SK • 4 Apríl 2015, 07:26 • 2 min
Kenské úrady zadržali v súvislosti s útokom na kampus piatich podozrivých

NAIROBI - V súvislosti so štvrtkovým útokom na univerzitný areál v Keni tamojšie úrady zatkli piatich podozrivých. Informovala o tom dnes televízia CNN s odvolaním sa na kenského ministra vnútra Josepha Nkaisseryho. Bližšie podrobnosti CNN zatiaľ neuviedla.

slovakia

left justify in out

Útok v univerzitnom areáli v Garisse si vyžiadal najmenej 147 obetí na životoch a asi 80 zranených, pričom stav mnohých z nich je kritický. Nezvestný je zatiaľ neznámy počet ľudí - študentov i zamestnancov univerzitného mestečka, informovala dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na miestne zdroje a médiá.

Radoví Keňania netaja svoje rozčarovanie a zlosť a vládu obviňujú z laxnosti a zlyhania pri prevencii masakry najmä po tom, ako sa minulý týždeň objavili varovné signály, že útok somálskych islamistov v oblasti môže byť okamžitý. Miestni obyvatelia tvrdia, že tamojšie úrady po varovaní urobili pre posilnenie bezpečnosti v regióne veľmi málo.

 

Útok spáchali maskovaní útočníci z islamistických milícií aš-Šabáb, ktorí okrem ručných strelných zbraní použili aj granáty. Spočiatku strieľali bezhlavo, neskôr prepustili viacerých moslimov a namiesto nich sa začali zameriavať na kresťanov. Dráma trvala asi 15 hodín a skončila sa smrťou páchateľov - naďalej však nie je jasné, či ich zlikvidovali zasahujúce vládne sily, alebo či na svojom tele aktivovali nastražené výbušniny.

 

Dejisko útoku - mesto Garissa - leží asi 200 km od hraníc Kene so Somálskom, kde proti tamojším islamistom v rámci afrických mierových zborov a po boku vládnych jednotiek bojujú aj kenskí vojaci.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies