Kenské letectvo bombardovalo dva tábory milícií aš-Šabáb v Somálsku

NETKY.SK • 6 Apríl 2015, 13:45 • 2 min
Kenské letectvo bombardovalo dva tábory milícií aš-Šabáb v Somálsku

NAIROBI - Kenské letectvo v nedeľu zaútočilo na dva tábory islamistických milícií aš-Šabáb v Somálsku.

slovakia

left justify in out

Ide o prvú veľkú vojenskú odvetu za útok, ktorý minulý štvrtok spáchalo komando aš-Šabáb v univerzitnom areáli v kenskej Garisse, kde zahynulo 148 ľudí, väčšinou študentov kresťanského vierovyznania.

 

Ako dnes uviedla agentúra Reuters, kenské letectvo zaútočilo na tábory v Gondodowe a Ismail, ktoré ležia v oblasti Gedo susediacej s Keňou. Výsledok operácie sa nepodarilo presne zistiť, pretože v oblasti útoku bolo oblačné počasie.

 

Nemenovaný vojenský zdroj pre Reuters spresnil, že kenské letectvo zaútočilo na dva tábory, pretože podľa dostupných informácií práve odtiaľ prišli členovia komanda, ktoré útočilo minulý týždeň v Keni.

Keňa sa snaží zabrániť prenikaniu militantov z milícií aš-Šabáb a zbraní cez 700 kilometrov dlhú - pomerne priepustnú - spoločnú hranicu so Somálskom. Milície aš-Šabáb od apríla 2013 v Keni zabili už viac ako 400 ľudí.

 

Severné a východné oblasti Kene susediace so Somálskom sú najviac postihované útokmi, z ktorých sú často obviňovaní islamisti zo somálskej skupiny aš-Šabáb. Tá je napojená na teroristickú organizáciu al-Káida. Skupina sľúbila Keni odplatu za vyslanie vojakov do Somálska, kde vládnej armáde a africkým mierovým zborom pomáhajú v boji s islamistami.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies