Kenské dámy maratónu túžia prekonať Radcliffovú

NETKY.SK • 22 Október 2013, 12:19 • 2 min
Kenské dámy maratónu túžia prekonať Radcliffovú

NAIROBI - Kenské vytrvalkyne si brúsia zuby na viac ako desať rokov starý svetový rekord Pauly Radcliffovej v maratóne. Čas 2:15:25 h z Londýna neohrozene tróni na čele svetových tabuliek od 13. apríla 2003. Odvtedy sa iba zopár vyvoleným ženám podarilo dostať cez bariéru 2 hodín a 20 minút.

slovakia

left justify in out

"Prečo by sme nemohli napodobniť našich mužov? Dvakrát som vyhrala Berlínsky maratón, ale slávu zožali vždy len chlapi," vyhlásila Florence Kiplagatová, ktorej berlínske triumfy z rokov 2011 a 2013 vždy zatienili svetové rekordy - najskôr v podaní Patricka Makaua a potom Wilsona Kipsanga. 

"Tešila som sa spolu s nimi, pretože viem, že keď sa to raz podarí mne, bude zo mňa hrdinka. Nastal čas, aby sa o to kenské ženy pokúsili. Pre jednu je to náročná úloha, potrebujeme tímovú spoluprácu. Štyri z nás vedia bežať pod 2:20, ak si to dobre naplánujeme, dá sa rekord dosiahnuť," myslí si bežkyňa s osobným maximom 2:19:44 h. Optimizmom oplýva aj úradujúca víťazka Londýnskeho maratónu Priscah Jeptoová: "Verím, že je to možné, ak spojíme sily a ak si vyberieme vhodné preteky, ako sú tie v Londýne alebo v Berlíne." 

Jeptoovej osobný rekord je 2:20:14, hranicu 2:20 vedia z Keňaniek atakovať okrem Florence Kiplagatovej aj Mary Keitanyová (2:18:37) a Edna Kiplagatová (2:19:50). 

Radcliffová dosiahla svetový rekord s mužskou pomocou, tempo jej udával Keňan. Odvtedy sa pravidlá zmenili a jej výkon by dnes nebol uznaný. Aj preto je Edna Kiplagatová na rozdiel od svojich krajaniek skeptická. "Myslím si, že pre ktorúkoľvek z nás je to náročná úloha," uviedla. Navyše je tu aj finančný faktor, pretože tímová práca si vyžaduje podriadenie osobných ambícií úspechu jednotlivkyne. Kenské bežkyne sú finančne závislé od prémií za umiestnenia na maratónoch. "Jedna z nás by to mohla napriek všetkému zvládnuť, ale chce to poriadnu prípravu a maximálnu podporu trénera a rodiny," zakončila 34-ročná Edna Kiplagatová. Pred koncom kariéry sa o to chce 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies