Kenské bezpečnostné zložky vyhnali islamistov z ich základní v pohraničí

NETKY.SK • 11 November 2015, 14:23 • 2 min
Kenské bezpečnostné zložky vyhnali islamistov z ich základní v pohraničí

NAIROBI - Kenské bezpečnostné zložky zlikvidovali v lesoch pri pobreží na severe krajiny päť táborov, ktoré využívali ozbrojenci podozrievaní z napojenia na somálsku islamistickú skupinu aš-Šabáb.

slovakia

left justify in out

Podľa agentúry Reuters o tom dnes informoval veliteľ operácie vládnych síl.


Kenská armáda a polícia spustili túto operáciu pred dvoma mesiacmi. Uskutočňuje sa v oblasti národného parku Boni Forest, ktorá leží v blízkosti hranice so Somálskom.


Islamistickým ozbrojencom, ktorí odtiaľ zrejme podnikali svoje útoky na území Kene, sa však pred vládnymi silami podarilo ujsť. V súvislosti s tým vyhlásili v južnejšie ležiacom prístavnom meste Mombasa pohotovosť. Okrem toho polícia vybudovala zátarasy na cestách medzi okresom Lamu, kde sa operácia uskutočnila, a Mombasou. Tamojší policajný komisár uviedol, že polícia pozná mená niektorých islamistov, ktorým sa podarilo z Boni Forest ujsť.


Polícia a armáda zadržali počas operácie v Boni Forest niekoľko osôb, väčšinou Keňanov, ktorí sú podozriví z napojenia na milície aš-Šabáb. V krátkom čase ich predvedú pred súd, spresnil vojenský zdroj.


Agentúra Reuters uviedla, že vládne sily sa z oblasti nestiahnu, kým nebude isté, že sa tam už nenachádzajú "žiadne teroristické živly". V praxi by to znamenalo, že spoločná operácia armády a polície by mohla trvať dlhšie ako naplánované tri mesiace.


Milície aš-Šabáb sú zodpovedné za mnoho útokov z posledných rokov, ktoré sa odohrali v Keni. Patrí medzi ne napríklad obsadenie nákupného centra Westgate v Nairobi, kde prišlo o život 67 ľudí, alebo útok na univerzitný areál v Garisse, kde zahynulo takmer 150 - väčšinou mladých - ľudí.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies