Kenská vláda zverejnila fotografiu údajného organizátora masakry na univerzite

NETKY.SK • 6 Apríl 2015, 12:43 • 2 min
Kenská vláda zverejnila fotografiu údajného organizátora masakry na univerzite

GARISSA - Organizátorom krvavého útoku na univerzitu v africkom meste Garissa v Keni má byť istý Mohamed Mohamud.

slovakia

left justify in out

Kenská vláda vypísala za dolapenie tohto muža odmenu 20 miliónov kenských šilingov (asi 198.500 eur). Informoval o tom dnes server spravodajskej televízie CNN.

 

Mohamud, známy pod prezývkami Dulyadin a Gamadhere, údajne ovláda "rozsiahlu teroristickú sieť v Keni", uvádza sa v dokumente kenského ministerstva vnútra, ktorý vláda poskytla CNN.

 

Kenské ministerstvo už zverejnilo aj podobizeň podozrivého s popisom "Najhľadanejšia osoba".

 

"Apelujeme na kohokoľvek s akýmikoľvek informáciami o #Gamadherem (Mohamed Mohamud), aby ich poskytli príslušným úradom a bezpečnostným agentúram," uviedol kenský rezort vnútra na mikroblogovacej sieti Twitter.

 

Podľa vládneho dokumentu mal Mohamud na starosti zahraničné operácie proti Keni a je tiež regionálnym veliteľom islamistickej skupiny aš-Šabáb v regióne Džuba na juhu Somálska. Hľadaný militant údajne riadi aj milície na hraniciach Kene a Somálska, pričom je "zodpovedný za cezhraničné invázie do krajiny (Kene)".

 

Za posledné roky sa Mohamud prihlásil k niekoľkým útokom vrátane decembrového zabíjania v kameňolome v kenskom okrese Mandera neďaleko hraníc so Somálskom, pri ktorom zahynulo 36 robotníkov.

 

Mohamud má kenské občianstvo, je ženatý s troma ženami a má troch súrodencov, z ktorých dvaja spolupracujú s milíciami aš-Šabáb.

 

Pri štvrtkovom krvavom útoku na univerzitu v Garisse zabili maskovaní útočníci z aš-Šabáb 148 ľudí a ďalších asi 80 sa zranilo. Aš-Šabáb tvrdí, že útok na univerzitu bol odplatou za prítomnosť kenských jednotiek v Somálsku a za zlé zaobchádzanie s moslimami na území Kene.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies