Kenská polícia rozhonala demonštráciu proti korupcii, krajina zvažuje odchod z ICC

NETKY.SK • 12 December 2016, 14:45 • 2 min
Kenská polícia rozhonala demonštráciu proti korupcii, krajina zvažuje odchod z ICC

NAIROBI - Kenská polícia dnes v Nairobi použila slzotvorný plyn na rozohnanie davu demonštrantov, ktorí protestovali proti korupcii vo vládnych štruktúrach. Najmenej troch demonštrantov polícia zatkla.

slovakia

left justify in out

Pochod proti korupcii časovo kolidoval s oslavami 53. výročia nezávislosti Kene. Séria korupčných škandálov vytvára tlak na prezidenta Uhurua Kenyattu, ktorý sa chce usilovať o znovuzvolenie.

Keňa patrí k najskorumpovanejším krajinám sveta, v rebríčku organizácie Transparency International za rok 2015 jej patrilo 139-te z celkovo 168 miest.

 

Prezident Kenyatta však dnes vo svojom prejave pri príležitosti štátneho sviatku kritizoval Medzinárodný trestný súd (ICC) a uviedol, že jeho vláda zváži členstvo Kene v ňom. Zároveň vyjadril názor, že sa mu podarí získať ďalší mandát na výkon prezidentskej funkcie, a to aj napriek "rozvracačom, cudzím silám, ICC a plateným demonštrantom".

 

Kenyatta bol za prezidenta zvolený v roku 2013 - v čase, keď spolu so svojím kandidátom na viceprezidenta Williamom Rutom čelili obvineniam ICC zo spoluzodpovednosti za násilností, ktoré sa v Keni odohrali v rokoch 2007-08 v súvislosti s výsledkom volieb. ICC obvinenie voči Kenyattovi v roku 2014 stiahol a Rutovu kauzu uzavrel až tento rok.

 

Kenyatta dnes vyhlásil, že "kenské prípady pred ICC dospeli ku koncu, ale skúsenosť, ktorú sme z nich získali, svedčí o tom, že táto inštitúcia (ICC) sa stala nástrojom v rukách globálnych mocipánov, a nie nástrojom spravodlivosti, na čo bola určená".

 

Plány odstúpiť od Rímskeho štatútu ICC už oznámili Južná Afrika, Burundi a Gambia. Medzinárodný trestný súd je prvým stálym trestným tribunálom príslušným na stíhanie genocídy, zločinov proti ľudskosti, vojnových zločinov a zločinov agresie. Bol vytvorený v roku 1998 tzv. Rímskym štatútom. Sídlo má v holandskom Haagu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies