Kennedyho centrum ocenilo Al Pacina, Jamesa Taylora či Eagles

NETKY.SK • 5 December 2016, 11:28 • 2 min
Kennedyho centrum ocenilo Al Pacina, Jamesa Taylora či Eagles

WASHINGTON - Kennedyho centrum vo Washingtone rozdalo v nedeľu prestížne ocenenia za celoživotný prínos americkej kultúre. Výročné ceny dostali herec Al Pacino, hudobník James Taylor, speváčka Mavis Staples, argentínska klaviristka Martha Argerich a rocková kapela Eagles, ktorá si minulý rok nemohla cenu prevziať pre zdravotné problémy zosnulého gitaristu Glenna Freya.

slovakia

left justify in out

Al Pacinovi, ktorý má na konte Oscara za účinkovanie vo filme Vôňa ženy (1992), vzdali česť Sean Penn, Laurence Fishburne, Lily Rabe, Chris O'Donnell, Gabrielle Anwar či Kevin Spacey. Niekdajší americký prezident Bill Clinton rozprával o prínose tvorby Jamesa Taylora, na ktorého počesť zahrali Sheryl Crow, Garth Brooks a Darius Rucker. Marthu Argerich si vystúpením uctili huslista Jicchak Perlman a klaviristka Yuja Wang. Skladby 77-ročnej Mavis Staples pripomenuli Elle King, Andra Day a Bonnie Raitt, herec Don Cheadle zas upozornil na speváčkine aktivity v oblasti ochrany ľudských práv.

 

Na pódiu sa ukázali aj niekdajší spoluhráči z Eagles Don Henley, Timothy B. Schmit a Joe Walsh a tiež vdova po spomínanom Freyovi Cindy Frey. "Chcel by som venovať tento večer nášmu bratovi Glennovi. Mal veľký podiel na našom úspechu. Bol hnacou silou tejto kapely a veril v americký sen," uviedol Henley. Piesne formácie predviedli Bob Seger, Vince Gill a Kings of Leon.

 

O moderovanie 39. ročníka udeľovania cien Kennedyho centra sa postaral Stephen Colbert. Záznam z podujatia odvysiela 27. decembra televízia CBS.

 

Všetkých ocenených predtým privítali prezident Barack Obama a jeho manželka Michelle v Bielom dome. "Umenie je súčasťou života Bieleho domu, pretože umenie je centrom amerického života. To je dôvod, prečo ostatných osem rokov Michelle a ja pozývame najlepších spisovateľov, hudobníkov, hercov a tanečníkov, aby sa prišli podeliť o ich talent s americkým národom a pomohli tak prerozprávať príbeh o tom, kto sme," povedal Obama.

 

Správna rada Kennedyho centra vyberá každý rok ocenených na základe ich prínosu americkej kultúre, pričom prvý raz ceny udelila v roku 1978. Ocenenie Kennedyho centra si v minulosti vyslúžili napríklad Meryl Streep, Morgan Freeman, Bob Dylan, Dustin Hoffman, Martin Scorsese, Tom Hanks, Johnny Cash, Andrew Lloyd Webber, Clint Eastwood, Sting, Elton John, Kirk Douglas, Barbra Streisand, Oprah Winfrey, Neil Diamond, Paul McCartney, Robert De Niro, Steven Spielberg, George Lucas, Bruce Springsteen, Carole King, Led Zeppelin alebo Carlos Santana.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies