Kendrick Lamar čelí žalobe za kopírovanie skladby Billa Withersa

NETKY.SK • 15 Apríl 2016, 12:14 • 2 min
Kendrick Lamar čelí žalobe za kopírovanie skladby Billa Withersa

LOS ANGELES - Amerického rappera Kendricka Lamara zažalovali za údajné kopírovanie skladby Don't You Want To Stay (1975) hudobníka Billa Withersa.

slovakia

left justify in out

Spoločnosti Golden Withers Music a Musidex Music, ktoré vlastnia práva na pieseň, naňho podali vo štvrtok žalobu na federálnom súde v Los Angeles. Uvádzajú, že rodák z kalifornského Comptonu bez povolenia vložil do pôvodnej nahrávky svoj text, vydal ju pod názvom I Do This (2009) a tým porušil autorský zákon.

 

Spoločnosti vraj 28-ročného interpreta kontaktovali a žiadali, aby prestal zneužívať Withersovu hudbu. On ich žiadosti údajne ignoroval a k používaniu sa priznal, ale nič s tým neurobil. Prostredníctvom žaloby sa Golden Withers Music a Musidex Music snažia o zastavenie tohto konania a tiež nešpecifikovanú náhradu škody. Lamarov právny zástupca a ani hudobné spoločnosti, u ktorých nahráva, sa k situácii zatiaľ nevyjadrili.

 

Kendrick Lamar Duckworth sa na hudobnej scéne pohybuje od roku 2003. Po viacerých mixtapeoch a eponymnom EP z roku 2009 vydal debutový album Section.80 (2011), no výraznejší úspech zaznamenal až s druhou štúdiovkou Good Kid, M.A.A.D City (2012). Tá sa v americkom albumovom rebríčku Billboard 200 dostala najvyššie na druhú priečku. Pochádzajú z nej úspešné single Swimming Pools (Drank), Poetic Justice (feat. Drake) a Bitch, Don't Kill My Vibe. S tretím albumom To Pimp A Butterfly (2015) dobyl americký aj britský rebríček, pričom nahrávka obsahuje napríklad singel i, za ktorý Lamar získal dve ceny Grammy. Tento rok si pripísal na konto ďalších päť zlatých gramofónikov. Rapper je tiež členom skupiny Black Hippy, ktorú okrem neho tvoria Ab-Soul, Jay Rock a Schoolboy Q.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies