Kendičania sa zabavia na kapustových slávnostiach

NETKY.SK • 29 August 2014, 15:08 • 2 min
Kendičania sa zabavia na kapustových slávnostiach

PREŠOV/KENDICE - Obec Kendice v okrese Prešov po troch vydarených ročníkoch Kendických kapustových slávností si z tohto podujatia urobilo tradíciu. V sobotu 30. augusta sa uskutoční štvrtý ročník festivalu kapusty a zdravej zábavy, na ktorom budú môcť návštevníci ochutnať kapustové špeciality z kendickej kuchyne.

slovakia

left justify in out

Dedina, do ktorej priniesli tradíciu pestovania kapusty Bulhari a vo veľkom sa tu sadila počas socializmu, dnes na tieto časy môže iba s nostalgiou spomínať. No pôda tu ostala a kapuste, hoci v menšom, sa tu darí naďalej.

 

Programovým šéfom podujatia je obecný poslanec Ondrej Gubač. Ako informoval agentúru SITA, podujatie sa uskutoční vedľa kultúrneho domu na veľkom pódiu so začiatkom o 14:00. Okrem špecialít z kapusty sa návštevníci môžu tešiť na balónovú a kúzelnícku show. Súťažiť sa bude o najkrajšiu kapustovú hlavu vypestovanú na kendických poliach. Ocenenie dostane desať najkrajších kapustných exemplárov a vystavené budú počas celého podujatia v zasadačke obecného úradu. Na pódiu sa vystriedajú folklórna skupina Kendičan, kapela Progres a ľudová hudba Kandráčovci. Program vyvrcholí diskotékou.

 

“Predchádzajúce ročníky svoje jedlá ponúkalo v súťaži o najlepšiu kapustovú špecialitu päť domácich súťažných tímov. Tentoraz si naše kuchárky oddýchnu a priestor dostanú dvaja kuchársky profesionáli, ktorí sľubujú nielen tradičné kendické špeciality, ale aj medzinárodné kapustové dobroty,” uviedol Gubač.

 

Gubač uviedol, že ich zámerom je pripomenúť miestnej komunite tradície a zvyky, ktorými kedysi Kendice žili. Predovšetkým to, že v Kendiciach sa v osemdesiatych rokoch pestovala kapusta vo veľkom, Kendice boli najznámejším a najväčším producentom kapusty v Československu. Dodnes majú mnohé reštaurácie na jedálnom lístku v ponuke Kendický kapustový šalát, ktorý si môžu objednať aj hostia v Karlových Varoch. Organizátormi festivalu sú občianske združenie Etudy Média Art v Kendiciach a miestny Obecný úrad.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies