Keňan zo slumu sa po štúdiu medicíny na Slovensku chce vrátiť domov liečiť deti

NETKY.SK • 20 Február 2017, 08:43 • 2 min
Keňan zo slumu sa po štúdiu medicíny na Slovensku chce vrátiť domov liečiť deti

BRATISLAVA/NAIROBI – Slovensko poskytuje podľa údajov ministerstva školstva v tomto školskom roku zahraničným študentom 48 štipendií, pričom šesť štipendistov pochádza z Kene.

slovakia

left justify in out

Jedným z nich je Benson Kioko Kiamba, mladý muž z Nairobi, ktorý vyrastal v chudobných pomeroch v slumoch Mukuru. Skromne si nemyslí, že v škole bol obzvlášť šikovný, ale už vtedy mal jasný cieľ. "Mojím cieľom bolo odsťahovať sa zo slumu a venovať všetok svoj čas štúdiu," uviedol pre TASR Benson, pričom dodal, že najviac ho v tom podporoval sám život. Napriek neľahkej situácii dosahoval výborné výsledky.

 

Spomedzi mnohých adeptov a napriek náročnému výberu dostal jedno zo šiestich štipendií pre zahraničných študentov. V súčasnosti študuje medicínu v Bratislave. "Momentálne je v treťom ročníku, no plánuje sa vrátiť naspäť, chce pomôcť svojej vlasti. Presne takéto prípady pomoci konkrétnym ľuďom sú najkrajšími príkladmi nielen pomoci, ale aj budovania vzťahov medzi jednotlivými krajinami," uviedol o študentovi prezident SR Andrej Kiska počas svojej pracovnej návštevy Kene.

 

Benson letel spolu so slovenským prezidentom do Kene, a tak sa po niekoľkých rokoch opäť stretol so svojou mamou, ktorá sa stará o jeho ôsmich súrodencov a jej chorého brata. Predáva zeleninu, pričom mesačne musí vystačiť s príjmom nižším ako 40 eur.

 

Andrej Kiska povedal, že rozhovor s Bensonom bol pre neho jedným z najkrajších momentov pracovnej cesty v Keni. Jeho predchádzajúce slová potvrdil i samotný budúci doktor. "Po ukončení štúdia medicíny sa chcem vrátiť do Kene, aby som mohol pomáhať druhým." Na špecializácii mu až tak nezáleží, najviac má však rád deti, preto by sa chcel venovať pediatrii.

 

Benson priznal, že na Slovensku to nemal ľahké ani na začiatku, no ani v súčasnosti. Napriek rokom, ktoré tu žije, sa stretáva s rasistickými prejavmi. Ako sám vraví, našiel si však mnohých kamarátov a známych. Problém mu robilo i slovenské jedlo. "Na slovenské jedlo som si zvykal veľmi dlho. Neviem povedať, ako dlho, jedol som ryžu, pretože je medzinárodná," priznal Benson. Dodal však, že keď opustí Slovensko, najviac mu bude chýbať kurací rezeň.

 

Zároveň zdôraznil, že ani slovenský jazyk pre neho nebol ľahký, napriek tomu, že v súčasnosti už ním aktívne rozpráva.

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Martin Šelestiak

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona