Keňa si v nedeľu pripomenie prvé výročie tragického útoku na Westgate Mall

NETKY.SK • 20 September 2014, 18:54 • 2 min
Keňa si v nedeľu pripomenie prvé výročie tragického útoku na Westgate Mall

NAIROBI - Kenský policajný veliteľ David Kimaiyo dnes v súvislosti s prvým výročím útoku islamistov na obchodné centrum Westgate Mall v Nairobi vyzval miestne obyvateľstvo na mimoriadnu ostražitosť v najbližších dňoch.

slovakia

left justify in out

Kimaiyo dnes informoval, že polícia posilnila hliadky v celej krajine a požiadala vedenia zábavných podnikov a centier, aby pravidelne kontrolovali a modernizovali svoje zabezpečenie pred prípadnými útokmi.
     

K zodpovednosti za vlaňajší útok na nairobské nákupné stredisko Westgate Mall, pri ktorom prišlo o život 67 ľudí, sa prihlásili v Somálsku operujúce islamistické milície aš-Šabáb.
     

Skupina útočníkov údajne napojených na somálsku militantnú skupinu aš-Šabáb, ktorá udržiava kontakty s teroristickou sieťou al-Káida, zaútočila na nákupné centrum Westgate Mall v sobotu napoludnie, keď bolo plné ľudí. Na nič netušiacich zákazníkov začali strieľať zo samopalov a hádzali na nich granáty. Rukojemnícka dráma v Nairobi trvala štyri dni. Boje o kontrolu nad komplexom boli veľmi intenzívne, časť budovy sa dokonca po výbuchoch nastražených náloží zrútila.
     

Posledný útok, ktorý kenské úrady pripisujú organizácii aš-Šabáb, sa odohral vo štvrtok v mestách Wajir a Garissa. O život prišiel jeden človek a ďalších 13 bolo zranených.
     

Útoky, v ktorých islamisti používajú strelné zbrane a granáty, sa začali v októbri 2011, keď Keňa vyslala svojich vojakov do Somálska, aby sa tam zapojili do operácií na potlačenie rozmáhajúcich sa islamistov. Aš-Šabáb sa útokmi na území Kene snaží donútiť vládu v Nairobi, aby svojich vojakov zo Somálska stiahla.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona