Keňa si pripomenula prvé výročie masakry na univerzite v Garisse

NETKY.SK • 2 Apríl 2016, 19:30 • 2 min
Keňa si pripomenula prvé výročie masakry na univerzite v Garisse

NAIROBI - Africká Keňa si dnes pripomenula prvé výročie islamistického útoku v areáli univerzity v meste Garissa, pri ktorom prišlo o život viac ako 148 ľudí, väčšinou študentov.

slovakia

left justify in out

Na pietnom zhromaždení sa dnes v Garisse zišli stovky ľudí, ktorí si pripomenuli jeden z najtragickejších teroristických útokov v dejinných Kene.

 

Útok spáchalo štvorčlenné komando útočníkov zo somálskych islamistických milícií aš-Šabáb, ktoré sú napojené na teroristickú sieť al-Káida. Komando spočiatku strieľalo bezhlavo, potom sa začalo zameriavať na kresťanov.

 

Islamistické milície neskôr oznámili, že útok v Garisse bol odvetou za účasť kenských vojakov na vojenskej operácii, ktoré v Somálsku proti islamistom vedú vládne sily. Od októbra 2011, keď vláda v Nairobi vyslala vojakov do misie v Somálsku, sa v Keni odohralo niekoľko útokov extrémistov.

 

V súvislosti s tým dnes líder parlamentnej väčšiny v kenskom parlamente Adan Duale uviedol, že kenskí vojaci zostanú v Somálsku dovtedy, kým nesplnia cieľ svojej misie, ktorým je obnovenie mieru v tejto krajine.

 

Výučba na univerzite sa obnovila v januári. Predchádzala tomu rozsiahla rekonštrukcia areálu poškodeného výbuchmi a streľbou.

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies