Keňa je najväčším príjemcom rozvojovej pomoci Slovenska

NETKY.SK • 10 Február 2017, 13:10 • 2 min
Keňa je najväčším príjemcom rozvojovej pomoci Slovenska

BRATISLAVA - Keňa je najväčším príjemcom rozvojovej pomoci Slovenska, ktoré pomáha predovšetkým v oblasti zdravotníctva, vzdelávania, poľnohospodárstva a správy vecí verejných. Pre TASR to uviedla Nina Macháčová, projektová manažérka pre Keňu a Južný Sudán zo Slovenskej agentúry pre medzinárodnú rozvojovú spoluprácu (SlovakAid).

slovakia

left justify in out

"Keňa je jednou zo štyroch programových krajín SlovakAid. Zvyšné sú Afganistan, Moldavsko a Južný Sudán. Oficiálna rozvojová spolupráca sem smerovala od svojho vzniku, avšak viaceré slovenské organizácie, združenia a iné subjekty sa v tomto regióne angažovali už od 90. rokov. Počas tohto obdobia začali vzájomné vzťahy postupne naberať skôr podobu strategického partnerstva ako len obyčajného pomeru darca verzus príjemca pomoci," uviedla Macháčová.

 

Čo sa týka financovania rozvojovej pomoci popri povinných príspevkoch do multilaterálnych nadnárodných fondov je najvýznamnejší program rozvojových intervencií, ktorý sa každoročne realizuje formou výziev na predkladanie projektov. Je určený aj pre slovenské projekty. Aktívne sa však využíva i program mikrograntov pre lokálne kenské subjekty, program vládnych štipendií, vysielania dobrovoľníkov, ale aj nástroj odovzdávania skúseností z integrácie a reforiem tzv. CETIR.

 

V regióne sú prítomné aj mnohé iné mimovládne organizácie, podnikateľské subjekty či akademické inštitúcie, práve vďaka ktorým je Keňa najväčším príjemcom rozvojovej pomoci Slovenska. "V súčasnosti prebieha v Keni 15 projektov, ktoré sú podporované z oficiálnych rozvojových zdrojov - desať väčších projektov do výšky 250.000 eur na projekt a päť mikrograntov do 10.000 eur," spresnila Macháčová.

 

Od roku 2004, kedy vznikol program SlovakAid, do roku 2015 Slovensko podľa nej podporilo 49 veľkých projektov v celkovej výške 9,4 milióna eur a od roku 2009 to bolo 74 mikrograntov v celkovej výške takmer 400.000 eur. Ako ďalej uviedla, od spustenia oficiálneho dobrovoľníckeho programu v roku 2012 bolo do Kene vyslaných viac ako 60 mladých ľudí.

 

Za ďalší dôležitý nástroj slovenskej pomoci považuje vládne štipendiá. "Opäť platí, že Keňa je jedným z troch najväčších príjemcov danej modality. Od roku 2004 bolo vládne štipendium udelené približne pre 40 kenských študentov," uzavrela.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies