Kellnerova skupina PPF otvára v Británii vlastnú banku Clear Bank

NETKY.SK • 28 Február 2017, 11:30 • 2 min
Kellnerova skupina PPF otvára v Británii vlastnú banku Clear Bank

PRAHA - Finančná a investičná skupina PPF získala vo Veľkej Británii bankovú licenciu a spúšťa vlastnú banku Clear Bank.

slovakia

left justify in out

Doteraz mala skupina PPF najbohatšieho Čecha Petra Kellnera v Anglicku len niekoľko nehnuteľností. Teraz však vstupuje do financií. Skupina, ktorá je väčšinovým vlastníkom úverovej spoločnosti Home Credit a Air Bank či PPF Banky, získala na ostrovoch bankovú licenciu a spúšťa vlastnú banku Clear Bank zameranú na prevody peňazí predovšetkým medzi jednotlivými bankami vo Veľkej Británii.

 

Clear Bank, ktorá už funguje v testovacej prevádzke, má byť naplno spustená tento rok na jeseň. Po 250 rokoch je zúčtovacia banka prvou svojho druhu. Vstupuje tak ako nový hráč na trh, kde dnes pôsobia iba štyri etablované bankové domy - HSBC, Royal Bank of Scotland, Barclays a Lloyds. PPF vstupuje na trh, ktorý ročne pretočí vyše 80 biliónov GBP (93,81 bilióna eur).

 

"Táto investícia je v súlade s dlhodobým zámerom skupiny rozvíjať inovatívne a nádejné projekty, či už ide o e-commerce, finančné technológie alebo biotechnológie. Vidíme tu veľký potenciál, a preto sme stáli pri zrode Clear Bank. Získanie bankovej licencie v Spojenom kráľovstve je známkou veľkej dôvery v tento unikátny projekt," uviedol Mel Carville, zástupca skupiny PPF v predstavenstve Clear Bank.

 

Skupina PPF má v Clear Bank 35-% podiel. Ďalších 35 % vlastní spoločnosť CFFI UK Venture a zvyšných 30 % kontroluje manažment Clear Bank. Celková investícia predstavuje necelú 1 miliardu Kč (37 miliónov eur).

 

Banka bola pôvodne založená pred tromi rokmi ako startup. Jej zakladateľom a predsedom predstavenstva je Nick Ogden, zakladateľ služby WordPay. Podľa Ogdena by mala Clear Bank oživiť doterajší trh a konkurovať novými technológiami aj nižšími transakčnými poplatkami. Na svojom softvéri spolupracuje so spoločnosťou Microsoft. Využívať má cloudové technológie Azure.

 

Clear Bank odhaduje, že svojím vstupom ušetrí britskej ekonomike na transakčných poplatkoch ročne okolo 3 miliárd GBP.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Roman Kalina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies