Kedysi ukradnuté husle Stradivarius sa vydražili za 1,65 milióna eur

NETKY.SK • 19 December 2013, 09:32 • 2 min
Kedysi ukradnuté husle Stradivarius sa vydražili za 1,65 milióna eur

LONDÝN - Starožitné husle značky Stradivarius, ktoré v roku 2010 ukradli ich majiteľke na londýnskej železničnej stanici, sa v stredu predali na dražbe za takmer 1,4 milióna libier (približne 1,65 milióna eur). Informovala o tom tlačová agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Nástroj ukradli pred stanicou Euston v centrálnom Londýne v novembri 2010, keď si jeho majiteľka, uznávaná juhokórejská hudobníčka Min-Džin Kim, dávala v prevádzke rýchleho občerstvenia niečo malé na jedenie. Zrazu zistila, že jej chýba puzdro s vyše 300 rokov starými husľami.

V júli tohto roku - takmer tri roky po incidente - polícia oznámila, že hudobný nástroj našla neporušený iba s malým poškodením v nehnuteľnosti v centre Londýna. Z krádeže usvedčili troch páchateľov.

Nástroj vyrobený v roku 1696 je jedným z iba 400 huslí Stradivarius, ktoré dnes na svete existujú. V stredu sa predal cez internet v aukčnej sieni Tarisio, ktorá sa zaoberá dražbami exkluzívnych hudobných nástrojov špičkovej kvality. Nový majiteľ za husle zaplatil 1.385.000 libier (1.648.600 eur).

Aukčná sieň oznámila, že časť zisku pôjde úradom, ktoré pomohli husle nájsť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona