Kedysi ste boli výnimoční, ak ste tieto veci vlastnili. Dnes by ste boli považovaní za bláznov, keby ste ich nemali

NETKY.SK • 7 November 2022, 12:00 • 2 min
Kedysi ste boli výnimoční, ak ste tieto veci vlastnili. Dnes by ste boli považovaní za bláznov, keby ste ich nemali

Nemusíme zájsť priveľmi ďaleko do histórie, aby sme postrehli, že zmena, ktorou sú posledné roky poznamenané, je neopísateľne veľká, že je až neuveriteľná. Generácia, čo sa s úsmevom vracia v spomienkach do obdobia, keď sa písali 90. roky, si i povzdychne, keď sa porovná, čo bolo, a čo viac nie je. A ktovie, čo ešte len bude.

slovakia

left justify in out

 

Je samozrejmé, že čím by sme šli ďalej, čím by naše túlanie sa do minulosti bolo hlbšie, tým viac by sme boli uchvátení, možno len stačí viac počúvať starých rodičov, ako oni vnímajú pokroky a nedostatky.

 

Sú veci, ktoré boli predtým výnimočné a teraz nám zovšedneli. Sú veci, ktoré boli predtým veľké, a teraz sme ich v mysliach zmenšili. Sú veci, ktoré nám mali veľa dať, ale dovolili sme im, aby nám veľa vzali.

 

Mikrovlnka

 

Pamätáte si, kedy ste do príbytku priniesli svoju prvú mikrovlnku? Ja viem, v terajšku sa to zdá až hlúpe, že kedysi rodiny bývali bez toho, ale pravdou je, že i také dni boli, keď nebolo až také samozrejmé všetko si rýchlo ohriať.

 

Na sídliskách to kedysi žilo, a hoci dnes možno nevieme, kto vedľa nás prebýva, viacerí si pamätáme dávnejšie roky tak, že sa máločo utajilo. Ak sused či niekto známy zapojil do domáceho diania aj mikrovlnku, niektorí s údivom sledovali, a čoskoro si rovnakú vymoženosť zadovážili aj oni sami.

Pravdepodobne nám pri zohrievaní vôbec nenapadne, že je niečo zvláštne na tom, keď vsunieme tanier, stlačíme zopár tlačidiel a už len čakáme, kedy pípnutie oznámi, že jedlo je pripravené, je teplé, príjemné na konzumovanie.

 

Mobily

 

Áno, mobilné telefóny sa stali našou pravou aj ľavou rukou, sú našou pamäťou, lebo vďaka pripomienkam nezabúdame, na čo by sme inak takmer určite zabudli, umožňujú nám hodiny a hodiny hľadieť na smiešne aj dojemné videá a aj iné, nespočítateľné funkcie sú v ňom zastúpené.

 

Keď má mobil dnešné dieťa, nezačudujeme sa, lebo veď ako by sme sa inak dozvedeli, ak by sa vyučovanie skrátilo, ako inak by sa urobili niektoré úlohy, ako inak by...

 

Takmer je až neuveriteľné, že kedysi sme si vystačili s pamäťou, čo máme v mozgu, že deti sa zahrali s hračkárskymi telefónmi a že sme si dôležité veci dokázali dať vedieť aj iným spôsobom, možno aj originálnejšie a s použitím väčšej námahy.

 

Dokonca i najstaršia generácia pozná youtube, dokáže sa pripojiť na online stretnutia a aj sa prihlásiť na sociálne siete.

 

img

 

Počítače

 

Nemať kedysi počítač bolo normálne, vyžili sme i bez neho, naproti tomu práve tu a práve teraz by sme si ťažko poradili. Pracujeme na ňom z domov, pýtame sa googlu na názor, keď máme zdravotné ťažkosti a aj zábava je v ňom ponúknutá. Najviac sa asi uplatnil, keď koronavírus zasiahol celý svet, ale vlastne je ho potrebné mať stále. Len si skúsme predstaviť, ako by sme sa zatvárili, keby sa niekto priznal, že nemá ani počítač, ani telefón, že odmieta podobné vynálezy. Pravdepodobne by sme neverili alebo by sme si mysleli, že sa zbláznil, všetko je možné. Jedno je však isté, že čo sa má stať, sa stane a raz možno budeme spisovať úplne iné výdobytky, raz možno budeme mať v rukách niečo, o čom sa dnes nikomu ani nesníva.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona