Kedysi musela učiteľka dodržiavať naozaj tvrdú disciplínu

NETKY.SK • 22 Júl 2020, 06:23 • 2 min
Kedysi musela učiteľka dodržiavať naozaj tvrdú disciplínu

1. Vyučujúcim sa nepovoľuje uzavrieť manželstvo počas školského roka. 2. Vyučujúcim ženského pohlavia sa zakazuje stýkať sa s mužmi. 3. Vyučujúce ženského pohlavia sa musia zdržiavať doma v čase medzi 20:00 a 6:00 s výnimkou plnenia pracovných povinností. 4. Vyučujúci mužského pohlavia nesmú žuvať tabak. 5. Vyučujúci by sa nemali zbytočne zdržovať v obchodoch a cukrárňach v meste.

slovakia

left justify in out

Nepredstaviteľné
Pre človeka žijúceho v 21. storočí, je priam nepredstaviteľné plnenie takých pravidiel, aké boli v minulosti pre učiteľa cnosťou. Pravdaže, ani dnešný učiteľ to nemá ľahké, veď musí nakŕmiť nielen myseľ, ale aj dušu a ešte musí mať aj talent na krotenie divokých pováh. Napriek tomu však platí výrazná sloboda a premena v zmýšľaní.

 

img


Starať sa o triedu šarvancov nebolo pre mladú dámu tej doby bremeno len intelektuálne, musela mať morálku čistú ako sneh. Do takého prostredia je zasadená aj kniha Keď srdce zavolá od Janette Oke a pre hlavnú hrdinku Elizabeth bolo osudom nachystané všelijaké odbočenie.


Dáma ako má byť
Elizabeth bola mladá dáma, ktorej nechýbala výchova na základe kresťanskej viery. Ako žena patriaca do celkom dobre sa majúcej vrstvy si smela dovoliť obliekať sa do pekných šiat a na hlavu si zdobila do dokonale naklonených klobúkov. Žila v malej komunite, z čoho vyplýva, že bola zvyknutá na chodenie do kostola a veľmi svedomito si plnila učiteľskú povinnosť. Jeden list ale nafúkal do rodiny poriadny vietor.
 

img

 

Brat
Elizabethina rodina bola početná, avšak kým sa väčšina zdržiavala v domácom bezpečí, jeden súrodenec už dávno opustil zázemie a založil si vlastné šťastie kdesi ďaleko. Bol to brat, ktorého Elizabeth naposledy zazrela ako štvorročná a odvtedy sa kontakt udržiaval iba prostredníctvom listov. V jednej takej korešpondencii sa zmienil, že tam, kde on momentálne býva, súrne hľadajú učiteľa a jeho sestra by tam určite mala čo robiť. Matka je návrhom nadšená, Elizabeth sa s tým musí najskôr vyrovnať a usporiadať si, čo chce a akým spôsobom by to rada dosiahla. Napokon súhlasí a vydá sa na cestu vlakom, spozná brata, spriatelí sa s jeho manželkou a obľúbi si aj ich spoločné potomstvo.
 

img

 

Divočina
Ani jej brat však vôbec netuší, do akej školy ju povolá miestny školský inšpektor. Keď sa potom ukáže, že má vycestovať ešte ďalej a byť prvou učiteľkou v úplnej divočine, ani len nevie pomyslieť na to, čo ju tam čaká. Príkaz je ale príkaz a musí ho dodržať. A tak sa oboznamuje s pravidlami, naučí sa nebáť nočných zvukov a stretne kadekoho.
Román Keď srdce zavolá je inšpirujúci dôkaz toho, že vnútorné volanie po novom impulze treba niekedy poslúchnuť. Je to svedectvo o Bohu, dôležitosti vzdelania a, áno, aj o láske. Veď srdce po nej prahne a to každé jedno, či už sa rozbúchalo v období dávno minulom, alebo tlčie teraz.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies