Kedy sa vrátia deti do školských lavíc? Minister školstva predstavil svoju ideu

NETKY.SK • 12 November 2020, 07:24 • 2 min
Kedy sa vrátia deti do školských lavíc? Minister školstva predstavil svoju ideu

Bratislava – Minister školstva Branislav Gröhling priblížil model a podmienky za ktorých by sa mohli žiaci vrátiť do školských lavíc.

slovakia

left justify in out

V stredu počas tlačovej besedy po rokovaní vlády šéf rezortu školstva uviedol, že do úvahy by prichádzal model, kedy by sa na vyučovaní v triede zúčastňovala skupina šiestich žiakov vrátane učiteľa.

 

Minister chce dostať deti do škôl

Ostatné deti by sa učili on-line. Zatiaľ však nie je jasné, či by sa fungovalo na „rotačnom systéme“, ktorý by umožnil každému dieťaťu sa aspoň jeden deň v týždni zúčastniť vyučovania priamo v škole.  

 

 

Branislav Gröhling zatiaľ nechcel špekulovať o detailoch, pretože tie sú stále predmetov diskusií. Potvrdil však, že bude včas definovať, koho by sa návrat týkal.

 

Zdôraznil, že by sa malo prihliadať na deti zo sociálne slabšieho prostredia či vylúčených komunít. Tie majú totiž najväčší problém s technickým zabezpečením potrebným na on-line vyučovanie.

 

Aktuálne stále platí rozhodnutie, že školáci sa vrátia do lavíc 30. novembra. Vzhľadom na epidemiologickú situáciu nie je vylúčené, že školy ostanú zatvorené oveľa dlhšie. Dodal, že bližšie informácie bude vedieť poskytnúť v priebehu budúceho týždňa po rokovaní krízového štábu.

 

Prečítajte si tiež: Rodičia pozor! Bez negatívneho testu môžu do školy chodiť iba žiaci do štvrtého ročníka

 

Testovanie na školách

Minister školstva reagoval aj na návrh predsedu vlády Igora Matoviča o komunitnom testovaní. V tejto súvislosti poznamenal, že treba vyriešiť viacero nezodpovedaných otázok. 

 

img

 

Poznamenal však, že testovanie žiakov sa dotýka aj práv rodičov, ktorí by prípadne mohli testovanie svojich detí odmietnuť. Dodal, že tento predstavený plán by bolo veľmi náročné naplniť z pohľadu logistiky.

 

"My sme ešte predtým pracovali s verziou v rámci semafóru, ktorý nám fungoval veľmi dobre a k nemu sme chceli pridať mobilné jednotky v rámci krajov," povedal minister. Cieľom zriadených mobilných jednotiek by bolo pretestovanie učiteľov, v prípade potvrdenia ochorenia nového koronavírusu v triede.  

 

„Od budúceho týždňa by v školách, kde nie je dištančné vzdelávanie, bolo umožnené prejsť na individuálne vyučovanie pre skupiny do šesť ľudí v jednej skupine,“ uviedol šéf rezortu.

 

„Bol by som rád, keby sa študenti základných a stredných škôl v Bratislave a v Košiciach mohli vrátiť do lavíc 23. novembra a zvyšní študenti 30. novembra,“ dodal Gröhling s tým, že dúfa, že sa mu tento návrh podarí presadiť. 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies